Η τυνησιακή δικαιοσύνη αρνήθηκε σήμερα να αναβάλει την ακρόαση για το αίτημα έκδοσης του λίβυου πρώην πρωθυπουργού αλ Μπαγντάντι αλ Μαχμούντι, την οποία έχει ζητήσει η Τρίπολη, παρά το σχετικό αίτημα της υπεράσπισης.

Ήδη από το ξεκίνημα της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του εφετείου της Τύνιδας, ο Μαμπρούκ Κουρσίντ, δικηγόρος του αλ Μαχμούντι, δικαιολόγησε το αίτημά του για αναβολή επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες προστέθηκαν νέα έγγραφα στο φάκελο της υπόθεσης και ότι η υπεράσπιση δεν έχει προλάβει να τα αναγνώσει εξαιτίας της μουσουλμανικής γιορτής Αΐντ αλ Άντχα.

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από τη θέση που έλαβε ο δικαστής και η οποία δεν προμηνύει τίποτε καλό σε σχέση με τις προθέσεις του», δήλωσε ο Κουρσίντ.

Καμία αιτιολογία δεν δόθηκε για την απόφαση αυτή, πρόσθεσε.

Ο 70χρονος αλ Μαχμούντι παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι ενώπιον του εφετείου, την ώρα που δεκάδες λίβυοι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το δικαστήριο ζητώντας από την τυνησιακή δικαιοσύνη να τον εκδώσει, χαρακτηρίζοντάς τον «τον τρίτο τύραννο της Λιβύης» (μετά τον Μουάμαρ Καντάφι και τον γιο του Σάιφ αλ Ισλάμ). «Ο λιβυκός λαός έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει το νόμο σε όσους έκλεψαν από το λαό», έγραφε ένα από τα πανό των διαδηλωτών.

Ο αλ Μαχμούντι, που ήταν πρωθυπουργός της Λιβύης μέχρι τις τελευταίες ημέρες του καθεστώτος του Καντάφι, συνελήφθη στην Τυνησία στις 21 Σεπτεμβρίου κοντά στα σύνορα με την Αλγερία και τον καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση για «παράνομη είσοδο», στη συνέχεια όμως αθωώθηκε.