Δεν υπήρξαν εκπλήξεις από μέρους των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα κριθεί με την ολοκλήρωση των διήμερων συζητήσεων.

Ο κ. Στεφάνου, μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου από τη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι στις συνομιλίες δεν γίνεται πάρε-δώσε, ούτε κατάθεση γεφυρωτικών προτάσεων, ούτε επιβολή χρονοδιαγραμμάτων. «Ενδοιασμοί και ανησυχίες εκφράζονται στο εσωτερικό μέτωπο, κάθε φορά, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», είπε απαντώντας, εμμέσως, σε δηλώσεις κομμάτων με τις οποίες είχαν εκφρασθεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο γεφυρωτικών προτάσεων από τα Ηνωμένα Έθνη, που θα οδηγούσαν σε μια μέση διευθέτηση επικίνδυνη για την ελληνική πλευρά.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε πολλές φορές ότι η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και στόχος είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσα από τη συμφωνημένη βάση που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, πρόσθεσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ σε ερώτηση για τη διαδικασία και το πρόγραμμα των συναντήσεων, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Χριστόφιας ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα να είναι παρών περισσότερες φορές στις συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων, από ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Αναφερόμενος σε πληροφορίες ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε την πρόταση για εκ περιτροπής προεδρίας, σε σχέση, αλλά με απόρριψη της πρόνοιας για σταθμισμένη και διασταυρούμενη ψήφο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να διαχωριστεί η εκ περιτροπής προεδρία από τη διασταυρούμενη ψήφο, όπως είναι η επιδίωξη της τουρκοκυπριακής πλευράς.