«Τεράστιο βήμα» προς τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία θα αποτελέσει νίκη των στρατευμάτων του Μπασάρ Αλ Άσαντ στο Χαλέπι, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Σύρος πρόεδρος.

Πρόσθεσε ωστόσο πως η ήττα των αντάρτικων ομάδων στα βόρεια της πόλης δεν θα τερματίσει τις συγκρούσεις.

Οι αντάρτες ζήτησαν εκεχειρία πέντε ημερών για να επιτραπεί η απομάκρυνση των πολιτών, μετά την οπισθοχώρησή τους από τα τελευταία τους προπύργια στην Παλιά Πόλη. Ωστόσο ο Άσαντ απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο καθώς ο στρατός του συνεχίζει την επίθεση, παρά τις νέες εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός από τη Δύση.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα al-Watan της χώρας του ο πρόεδρος Άσαντ τόνισε: «Είναι αλήθεια πως το Χαλέπι θα είναι για μας μια νίκη αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, δεν θα σημάνει το τέλος του πολέμου στη Συρία. Θα είναι ωστόσο ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Οι τρομοκράτες είναι παντού. Ακόμα κι αν τελειώσουμε με το Χαλέπι θα συνεχίσουμε τον πόλεμό μας εναντίον τους».

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες παραμένουν παγιδευμένοι στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες στα νοτιοανατολικά της χώρας. Οι αντάρτες λένε πως αυτοί οι κάτοικοι είναι σε μεγάλο κίνδυνο και πως θα στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία για την ανακούφισή τους.

Κάτοικος ανέφερε πως στις περιοχές αυτές είναι τώρα πάρα πολλοί άνθρωποι και υπάρχουν φόβοι για σύλληψη, κράτηση και βασανισμό τους μέχρι θανάτου. «Ξέρω ανθρώπους που δεν έκαναν τίποτα, τίποτα απολύτως εδώ και τέσσερα πέντε χρόνια, ήθελαν μόνο να μείνουν στα σπίτια τους και τώρα συλλαμβάνονται από το καθεστώς», τόνισε στο BBC ένας δάσκαλος και ακτιβιστής.

Ύστερα από μήνες σφοδρών βομβαρδισμών τα τρόφιμα έχουν εξαντληθεί και δεν λειτουργεί κανένα νοσοκομείο.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 75% της ανατολικής περιοχής της πόλης, που τα περασμένα τέσσερα χρόνια τελούσε υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Μετά την προέλαση των συριακών δυνάμεων, οι αντάρτες αποτραβήχτηκαν νότια.