Ο αδερφός ενός εκ των ανδρών που κατηγορούνται για τη βομβιστική επίθεση στο Omagh της Μεγάλης Βρετανίας καταδικάστηκε σήμερα σε 12ετή φυλάκιση, επειδή προσπάθησε να αγοράσει όπλα και εκρηκτικά στη Λιθουανία.

Ο Ιρλανδός Michael Campbell, 39 ετών, συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2008 κατά τη διάρκεια τετραετούς μυστικής επιχείρησης της υπηρεσίας MI5, σε συνεργασία με τις ιρλανδικές και λιθουανικές μυστικές υπηρεσίες, αφού παρέδωσε μετρητά για την αγορά ενός όπλου, πυροκροτητών και χρονομέτρων για τον Real IRA.

Καυχήθηκε μάλιστα ότι θα έκανε ένα μονοήμερο ταξίδι μέχρι το Λονδίνο για να «φυτέψει» μια βόμβα και πως θα γυρνούσε στην Ιρλανδία την ώρα της έκρηξης.

Καταδικάστηκε από το δικαστή Arunas Kisielus ύστερα από μια δίκη που διήρκεσε δύο χρόνια στην πόλη Vilnius.

Εικόνες από βίντεο και καταγεγραμμένες συνομιλίες έδειξαν ότι ο Campbell πλήρωσε 6.000 ευρώ για ισχυρά εκρηκτικά, πυροκροτητές, οπλοπολυβόλα, AK-47s σε πράκτορες της Λιθουανίας που παρίσταναν τους εμπόρους όπλων.

Ο ίδιος υποστήριζε ότι είναι αθώος και πως του έστησαν παγίδα.

Η σύλληψή του ήταν μέρος μια διεθνούς συνεργασίας και δράσης των μυστικών υπηρεσιών για τη διάσπαση του Real IRA, που «έφυγε» από τον IRA το 1997. Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία έχει χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη οργάνωση ως τρομοκρατική.