Οι τρεις χώρες αποφάσισαν να ιδρύσουν μια κοινή σιδηροδρομική εταιρεία, που θα αναλάβει να εκσυγχρονίσει τις σιδηροδρομικές γραμμές, έτσι ώστε το ταξίδι δια μέσου των εδαφών τους να καταστεί γρηγορότερο. Προς αυτήν την κατεύθυνση η Σλοβενία, η Κροατία και η Σερβία υπέγραψαν σήμερα κοινή διακήρυξη, που έχει ως στόχο τη βελτίωση των σιδηροδρομικών δικτύων τους που συνδέουν, μέσω των Βαλκανίων, την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία.

Σήμερα το 90% των τρένων που συνδέουν τη Γερμανία με την Τουρκία περνούν από την Ουγγαρία και μόνο το 10% περνά από τη Σλοβενία, την Κροατία και τη Σερβία, όπως ανέφερε ο Σέρβος υπουργός Μεταφορών, Μιλουτίν Μάρκονιτς.

«Στόχος της νέας εταιρείας είναι να προσελκύσει περισσότερα τρένα και να εξασφαλίσει μεγαλύτερες ταχύτητες, ώστε να συνδέεται η Λιουμπλιάνα με την Κωνσταντινούπολη μέσα σε 35 ώρες και όχι σε 60, όπως γίνεται σήμερα», είπε ο υπουργός. Η νέα εταιρεία θα ξεκινήσει τις εργασίες της την 1η Σεπτεμβρίου και η διοίκησή της θα ανήκει στη Σλοβενία, τη μοναδική από τις τρεις χώρες που είναι και μέλος της Ε.Ε.
Τα κέρδη για κάθε χώρα αναμένεται να φτάσουν τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως.