Τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο στρατόπεδο Μπασίκα στο βόρειο Ιράκ μέχρις ότου να απομακρυνθούν όλα τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους από τη γειτονική Μοσούλη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς στο πρακτορείο Ανατολή.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κουρτουλμούς και η οποία μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης τόνισε ότι η χώρα θα συμμετάσχει στην επιχείρηση για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Μοσούλη με την προϋπόθεση ότι δεν θα πάρει μέλος η κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού).
Στο μεταξύ χθες Τρίτη οι ΗΠΑ προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους στην ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ, κυρίως έπειτα από μια έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.
«Εκτιμάμε ότι όλες οι διεθνείς δυνάμεις στο Ιράκ πρέπει να βρίσκονται στη χώρα σε συμφωνία και συντονισμό με την ιρακινή κυβέρνηση, υπό την αιγίδα» του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού κατά του ΙΚ, προειδοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι είναι «απαραίτητο όλες οι πλευρές να έχουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες στενή συνεργασία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα καταβληθεί κοινή προσπάθεια για να νικηθεί το Νταές», το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ.
Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράκ είναι τεταμένες καθώς πλησιάζει μια επίθεση των ιρακινών δυνάμεων, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, εναντίον της Μοσούλης, προπύργιο των τζιχαντιστών, προκειμένου να τους εκδιώξουν.
Η Άγκυρα φαίνεται να κάνει ξεχωριστές προετοιμασίες για την επίθεση αυτή. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 2.000 Τούρκοι στρατιώτες είναι αναπτυγμένοι στο Ιράκ, εκ των οποίων οι 500 στο στρατόπεδο Μπασίκα στα βόρεια, όπου εκπαιδεύουν εθελοντές Σουνίτες με στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης.
Χθες Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε φραστικά στον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάινταρ αλ Αμπάντι, μετά τις επικρίσεις του τελευταίου για την τουρκική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ.
«Ποιος είναι ο Ιρακινός πρωθυπουργός;», ρώτησε σε ειρωνικό τόνο ο Ερντογάν. «Δεν μπορεί η Τουρκία να επέμβει εναντίον των απειλών δίπλα της; Αυτό δεν θα το δεχθούμε ποτέ. (…) Δεν χρειαζόμαστε άδεια για αυτό, και δεν σκοπεύουμε να τη ζητήσουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.
Στη Βαγδάτη ο εκπρόσωπος του Αμπάντι απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο κατηγορώντας τον ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά».
«Οι τουρκικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ δεν βρίσκονται εκεί ως μέρος της διεθνούς συμμαχίας και η κατάσταση στη Μπάσικα αποτελεί θέμα που πρέπει να λύσουν οι κυβερνήσεις του Ιράκ και της Τουρκίας μεταξύ τους», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι στην καθιερωμένη ενημέρωση τύπου στην Ουάσιγκτον.