Μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών, εκπαιδευτικών και συνδικάτων πραγματοποιούνται σήμερα τη Ρώμη και άλλες πόλεις σε ολόκληρη την Ιταλία. Οι διαδηλωτές αντιδρούν στις περικοπές που έχει επιβάλει το υπουργείο Παιδείας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Είμαστε ενάντια στις περικοπές του προϋπολογισμού, στις πολυπληθείς τάξεις που θυμίζουν κοτέτσια, στους χαμηλούς μισθούς και στα επισφαλή σχολικά συγκροτήματα που χρειάζονται άμεση συντήρηση» αναφέρουν συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις, που οργανώθηκαν κυρίως μέσω ίντερνετ.

Οι φοιτητές έριξαν μπογιά και αυγά σε τράπεζες, κόλλησαν αυτοκόλλητα που ανέγραφαν «το χρέος δεν είναι δικό μας» ενώ φώναξαν συνθήματα όπως «Σώστε τα σχολεία – όχι τις τράπεζες». Μάλιστα έριξαν κόκκινη μπογιά στο κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της Moody’s στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας πριν από μερικές εβδομάδες.

Αύριο, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, Cgil, οργανώνει νέα κινητοποίηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και πάλι φοιτητές. Σημειώνεται ότι με ανυπομονησία περιμένουν πολλοί διαδηλωτές και την παγκόσμια κινητοποίηση της 15ης Οκτωβρίου στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, για να διαμαρτυρηθούν για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση.