Των αποτελεσμάτων της «μίνι» συνόδου κορυφής με θέμα «Μετανάστευση κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων», που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Βιέννη με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, υπεραμύνθηκε μιλώντας σε ειδική εκπομπή της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό, σε δύο σημεία καταγράφηκαν επιτυχίες από τη Σύνοδο, αφενός στην επιβεβαίωση του κλεισίματος της Διαδρομής των Βαλκανίων και αφετέρου στην επικέντρωση του βάρους στην προστασία των εξωτερικών συνόρων σε πολιτικό, αστυνομικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Κατά την άποψή του, σημαντική στη λύση του προσφυγικού προβλήματος είναι η σύνδεση των τεσσάρων χωρών της «Ομάδας του Βίσεγκραντ» (Ουγγαρία, Πολωνία Σλοβακία, Τσεχία), ιδιαίτερα σε σχέση με το ζήτημα της κατανομής προσφύγων
Όπως ανέφερε ο ίδιος, η προστασία των εξωτερικών συνόρων έχει ανατεθεί στην FRONTEX, η οποία έχει φόρτο εργασίας και θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς δομές για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, ενώ σε σχέση με τα «Hotspots» και τις επαναπροωθήσεις, οι προσδοκίες από τη Σύνοδο ήταν πολύ μεγάλες.
Ως προς τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ ανέφερε πως μεσοπρόθεσμα είναι ο σωστός δρόμος, μακροπρόθεσμα όμως δεν θα πρέπει κανείς να εξαρτάται από την Τουρκία. Πρόσθεσε πάντως ότι παρόμοιες συμφωνίες μπορεί να υπάρξουν και για την Αφρική και γίνονται σκέψεις για τη δημιουργία «Hotspots» και εκτός της Ευρώπης, ενώ κεντρικό θέμα είναι το πώς θα γίνονται οι επαναπροωθήσεις στις χώρες προέλευσής τους εκείνων των οποίων απορρίπτονται οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου.
Στην ίδια εκπομπή της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, η Ιταλίδα βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Λάουρα Γκαραβίνι ζήτησε να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο προσφυγικό ζήτημα και κατήγγειλε πως πριν από τρία χρόνια η Ευρώπη απέστρεφε το βλέμμα της και άφηνε μόνες τους την Ιταλία και την Ελλάδα.
Η λύση του προβλήματος δεν είναι εθνικό ζήτημα, τα σύνορα στη Μεσόγειο δεν είναι απλό να διασφαλιστούν, αποφασίστηκε μεν η αποστολή ακτοφυλακής, η οποία όμως ακόμη δεν υφίσταται ενώ επίσης δεν λειτουργεί η κατανομή των προσφύγων, επισήμανε η Ιταλίδα βουλευτής.
Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής και αρχηγός της αντιπολίτευσης στη σλοβακική Βουλή Ρίχαρντ Ζούλικ ισχυρίστηκε πως μία κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη θα αποτελούσε πρόσκληση προς τους διακινητές και ζήτησε οι αιτήσεις ασύλου να διεκπεραιώνονται εκτός της Ε.Ε., όπως επίσης να υπάρξουν συμφωνίες και με άλλες χώρες, όμοιες της συμφωνίας με την Τουρκία.