Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν σήμερα «διεθνή τρομοκράτη» τον Γαλλοσενεγαλέζο Ουμάρ Ντιαμπί, ο οποίος θεωρείται από τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ως ο σημαντικότερος ίσως προπαγανδιστής και στρατολόγος υποψηφίων τζιχαντιστών στη Συρία.

Ο Ντιαμπί, που είναι γνωστός και με το όνομα Ομάρ Ομσέν, είναι μέλος του Φάταχ αλ Σαμ, του πρώην Μετώπου Αλ Νόσρα που πρόσφατα αποκήρυξε τους δεσμούς του με την Αλ Κάιντα.

Ο χαρακτηρισμός του ως «διεθνούς τρομοκράτη» συνοδεύεται από την επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ο Ντιαμπί οδήγησε μια ομάδα 50 Γάλλων εθελοντών στη Συρία για να πολεμήσουν στις τάξεις του Μετώπου Αλ Νόσρα.

«Μολονότι θεωρήθηκε νεκρός τον Αύγουστο του 2015, επανεμφανίστηκε τον Μάιο του 2016, δηλώνοντας ότι η ανακοίνωση του θανάτου του ήταν ένα τέχνασμα, ώστε να μπορέσει να πάει στην Τουρκία για να χειρουργηθεί» ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο 40χρονος Ντιαμπί, που κατάγεται από τη Νίκαια, προσέλκυσε την προσοχή των γαλλικών αρχών λόγω της συμμετοχής του σε μια γαλλική εξτρεμιστική οργάνωση και των προπαγανδιστικών βίντεο που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο. Τα βίντεο αυτά είναι «ο βασικός λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί Γάλλοι εντάχθηκαν» σε οργανώσεις που δρουν στη Συρία και το Ιράκ, συνεχίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι γονείς του είχαν ανακοινώσει πέρσι τον θάνατό του. Ωστόσο τον Μάιο φέτος έδωσε συνέντευξη, μέσω Skype, σε μια εκπομπή του καναλιού France 2. Ο δημοσιογράφος Ρομέν Μπουτιγί κατάφερε να έρθει σε επαφή μαζί του, αρχικά μέσω συγγενών του και κατόπιν μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης. Έστειλε τότε στην περιοχή της Λαττάκειας, στο στρατόπεδο όπου εδρεύει ο Ντιαμπί, έναν Σύρο εικονολήπτη για να μιλήσει μαζί του. Ο Ντιαμπί είναι διοικητής μιας κατίμπα (πυρήνας) περίπου 30 νεαρών Γάλλων που οι περισσότεροι κατάγονται όπως και αυτός από την περιοχή της Νίκαιας.