Η απαίτηση από μια μουσουλμάνα εργαζόμενη να βγάζει τη μαντίλα της, όταν έρχεται σε επαφή με πελάτες, ισοδυναμεί με άμεση παράνομη διακριτική μεταχείριση, ανέφερε σήμερα σε γραπτή γνωμοδότησή της η γενική εισαγγελέας του κορυφαίου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η υπόθεση προέκυψε όταν μια υπάλληλος γαλλικής εταιρείας συμβούλων πληροφορικής απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να βγάζει τη μαντίλα της όταν συναντούσε πελάτες. Προσέφυγε σε γαλλικό δικαστήριο, το οποίο παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν υπάρχει τίποτε που να υποδηλώνει ότι δεν ήταν σε θέση να εκτελεί τα καθήκοντά της ως σχεδιαστή μηχανικού επειδή φορούσε ισλαμική μαντίλα», έγραψε η γενική εισαγγελέας Έλινορ Σάρπστον.
Οι γνωμοδοτήσεις του γενικού εισαγγελέα του δικαστηρίου έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα, όμως το δικαστήριο συνήθως τις ακολουθεί στην τελική του απόφαση.
Μολονότι μια εταιρεία μπορεί να επιβάλλει ουδέτερο ενδυματολογικό κώδικα, αν επιδιώκει κάποιον θεμιτό στόχο, η Σάρπστον αναφέρει πως είναι δύσκολο να δει κανείς πώς ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να θεωρηθεί αναλογικό στην παρούσα περίπτωση.
Η Γαλλία απαγορεύει στους δημόσιους υπαλλήλους να φορούν ενδυμασίες που να προσδιορίζουν θρησκευτική πεποίθηση, όπως μαντίλα ή εβραϊκό κιπά, αλλά όχι και στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Οι εταιρείες μπορούν να θέτουν ενδυματολογικούς κώδικες, όμως το ακριβές νομικό καθεστώς τους αμφισβητείται.