Στην κρίσιμη συγκυρία που δημιουργούν οι επιπτώσεις του Brexit και τα αιτήματα για λύσεις στα θέματα «ανάπτυξη-απασχόληση» και «προσφυγικό-μεταναστευτικό», χρειάζονται «απτά αποτελέσματα» στην καθημερινότητα, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στην Ε.Ε., υπογράμμισαν ο πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα Πίτερ Μιχάλκο και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της σλοβακικής προεδρίας στην Ε.Ε., το τρέχον εξάμηνο.
«Ζούμε στιγμές περίσκεψης και απολογισμού, χρειαζόμαστε αλλαγές, αλλά και ψυχραιμία. Είναι καθήκον μας να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στην Ε.Ε.», δήλωσε στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Καρβούνης, τονίζοντας ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου θα γίνει σύνοδος κορυφής στη Μπρατισλάβα για το μέλλον της Ευρώπης.
Ο κ. Καρβούνης έκανε αναφορά σε δύο «σημαντικά» εργαλεία της Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριακή και την παράταση της ισχύος του «Σχεδίου Γιούνκερ», τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να το αξιοποιεί σε μία χρονική στιγμή που χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις. Υπογράμμισε επίσης ότι η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί από την επέκταση της ψηφιακής οικονομίας.
Ο κ. Μιχάλκο, μιλώντας στην ειδική εκδήλωση που έγινε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ανέπτυξε τις τέσσερις προτεραιότητες της χώρας του, που ασκεί για πρώτη φορά την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.: «Ισχυρή οικονομική Ευρώπη, σύγχρονη ενιαία αγορά, βιώσιμη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου και παγκόσμια ενεργή παρουσία της Ε.Ε.».
Τάχθηκε υπέρ της εμβάθυνσης της ΟΝΕ και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Μμε) και να αξιοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ. Φιλοδοξία μας είναι, είπε ο Σλοβάκος πρέσβης να άρουμε τα εμπόδια των επενδύσεων και τον κατακερματισμό της αγοράς κεφαλαίων. Θέλουμε, συνέχισε να δουλέψουμε στην ενδιάμεση αναθεώρηση του Οικονομικού Πλαισίου της Ε.Ε. και να συμφωνήσουμε για τον προϋπολογισμό του 2017.
Στον τομέα της φορολογίας είπε ότι θα εργαστούμε για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και τον εκσυγχρονισμό του ΦΠΑ, ενώ θα δοθεί έμφαση στην προσπάθεια διασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων, για τη βελτίωση της προστασίας των καταθετών και της σταθερότητας.
Αναφερόμενος στην Ενιαία Αγορά, επεσήμανε την ανάγκη προώθησης της ενεργειακής και της ψηφιακής ένωσης. Υπογράμμισε δε, ότι η ελεύθερη κίνηση δεδομένων που προβλέπει η ενιαία ψηφιακή αγορά, αποτελεί πλέον την «πέμπτη ελευθερία στην Ευρώπη».
Ως προς την τρίτη προτεραιότητα, για μια «βιώσιμη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου», ο κ. Μιχάλκο είπε ότι θέλουμε «την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν», πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής-Συνοριοφυλακής και την προώθηση του σχεδίου «των Έξυπνων Συνόρων» και παράλληλα θα προωθήσουμε αναπτυξιακή συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και transit για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης».
Ερωτηθείς για το θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων, η οποία αποτελεί δεσμευτική απόφαση της Ε.Ε., ενώ η Σλοβακία έχει ταχθεί υπέρ της εθελοντικής μετεγκατάστασης, ο κ . Μιχάλκο απάντησε ότι η Σλοβακία θα είναι ένας έντιμος μεσολαβητής και θα ασκήσει την προεδρία για την προώθηση των ευρωπαϊκών θέσεων. Ήδη έγινε στη Μπρατισλάβα το πρώτο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, με αντικείμενο την προστασία των συνόρων, πρόσθεσε για το θέμα αυτό.
Τέλος, για την ισχυροποίηση του παγκόσμιου ρόλου της Ε.Ε., η σλοβακική προεδρία υποσχέθηκε να στηρίξει την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι και την εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της Ε.Ε. που παρουσίασε στους ευρωπαίους ηγέτες.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί εκ μέρους της Μπρατισλάβας στη Νότια και Ανατολική Γειτονία της Ε.Ε. καθώς στην προώθηση των εμπορικών συμφωνιών με την Ε.Ε. και τον Καναδά.
Λιγόλογος και πραγματιστής, ο Ολλανδός πρέσβης κ. Σίμπεν, εκ μέρους της απερχόμενης ολλανδικής προεδρίας, είπε ότι «δεν καταφέραμε να λύσουμε το προσφυγικό-μεταναστευτικό, καταφέραμε όμως να μειώσουμε τις ροές με τη σύναψη της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας».
Ο οικοδεσπότης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, έκανε δύο αναφορές. Η μία αφορούσε την ανάγκη να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να αποτραπεί η διάσπαση, επικαλούμενος κεντρικές εκπεφρασμένες θέσεις του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Προέδρου του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς.
Η δεύτερη αφορούσε τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου του Απριλίου, σύμφωνα με το οποίο, η σημαντική πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών θέλει «μεγαλύτερη δράση της Ε.Ε.» στα θέματα της τρομοκρατίας, της μετανάστευσης και της ανάπτυξης.