Έπειτα από αναμονή επτά ετών, η έκθεση της επιτροπής έρευνας για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα και υπόσχεται να είναι αυστηρή απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.
Οι εργασίες της επιτροπής Σίλκοτ, από το όνομα του προέδρου της σερ Τζον Σίλκοτ, κατέληξαν σε μία έκθεση 2,6 εκατομμυρίων λέξεων που ανατρέχει τις συνθήκες της εισόδου της Βρετανίας στον πόλεμο που αποφασίστηκε από τον Τόνι Μπλερ. Βασίζεται μεταξύ άλλων και στις καταθέσεις 120 μαρτύρων, ανάμεσά τους ο Τόνι Μπλερ, αλλά και ο διάδοχός του Γκόρντον Μπράουν.
Η σύνταξη της έκθεσης ζητήθηκε το 2009 και επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός έτους. Οι συνεχείς αναβολές οδήγησαν τις οικογένειες των βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ να απευθύνουν τελεσίγραφο προς τις αρχές με απειλή για προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Ο Τόνι Μπλερ, πρωθυπουργός από το 1997 έως το 2007, κατηγορείται ότι εξαπάτησε τον πληθυσμό ισχυριζόμενος ότι το Ιράκ κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής, υπόθεση που δεν αποδείχθηκε ποτέ.
Μία πρώτη επίσημη έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2004 είχε φθάσει στο συμπέρασμα ότι ο Τόνι Μπλερ είχε υπερβάλει ενώπιον του Κοινοβουλίου για την απειλή που συνιστούσε ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν , αν και ο συντάκτης της, ο Ρόμπιν Μπάτλερ, δήλωσε πρόσφατα ότι ο πρώην πρωθυπουργός «πίστευε πραγματικά αυτά που έλεγε».
Η επέμβαση στο Iράκ συνεχίζει σήμερα να επηρεάζει τη βρετανική πολιτική και εξηγεί τους ισχυρούς δισταγμούς του Λονδίνου για πολεμική εμπλοκή.
Εάν το Brexit είναι το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός για τους Βρετανούς από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, η εισβολή στο Ιράκ το 2003 δεν απέχει πολύ», γράφει σήμερα η εφημερίδα The Guardian.
«Όσοι ζουν υπό το δολοφονικό καθεστώς του Ισλαμικού Κράτους ή του Μπασάρ αλ Ασαντ έχουν το δικαίωμα να πουν ότι η στρατιωτική εισβολή που έγινε 13 χρόνια πριν άνοιξε τις πύλες της κολάσεως».