Ενεργά και εκτός ελέγχου παραμένουν τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή Σολέας, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να συνεχίζουν την προσπάθεια για κατάσβεσή της. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι δύο νεκροί δασοπυροσβέστες, ενώ περισσότερα από 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους έχουν γίνει στάχτη από την φωτιά που ξεκίνησε από το παιχνίδι ενός 12χρονου με αναπτήρα.

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων χρόνων, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής, αναζωπυρώθηκε στα μέτωπα Σπήλια- Κούρδαλι και Ασίνου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις των χερσαίων και των εναέριων μέσων διεξάγονται με μεγάλη δυσκολία, λόγω του πυκνού καπνού. Τα δύο μέτωπα είναι πολύ κοντά στα χωριά Κούρδαλι, Σπήλια, Καννάβια και Αγία Ειρήνη.

Την αλληλεγγύη της προς την Κυπριακή Δημοκρατία στον αγώνα για κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, εξέφρασε η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Κύπρο. Τρία αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων δύο πυροσβεστικά τύπου CANADAIR καθώς και το απαραίτητο προσωπικό απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Marignane λίγο μετά τις 08:00 το πρωί. Τα αεροπλάνα και το πλήρωμά τους θα μπορούν να συμβάλουν στην επιχείρηση πυρόσβεσης ήδη από αύριο, Τετάρτη 22 Ιουνίου.

Η Ελλάδα έχει ήδη στείλει αεροπλάνα.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλονται στο Κούρδαλι, καθώς οι πύρινες γλώσσες προσεγγίζουν τα πρώτα σπίτια της κοινότητας.

kyprow3

Έκκληση απηύθυνε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ούτως ώστε να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που είχε στο Κέντρο Συντονισμού, ανέφερε: «Πέραν από το εγώ υπάρχει το εμείς. Πέραν από το σπιτικό του καθενός υπάρχουν οι κοινότητες και το περιβάλλον. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να προβαίνει σε ανάλογες καταστροφικές ενέργειες».

Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Κουρδαλίου Σωτήρη Ηλιάδη η φωτιά βρίσκεται 1 χιλιόμετρο από τα σπίτια αλλά οι φλόγες δεν αντιμετωπίζονται. Τα πτητικά μέσα λόγω των καπνών δυσκολεύονται να κάνουν ρίψεις νερού.

Οι διευθυντές της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών δήλωσαν ότι πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών τόσο σε έκταση όσο και σε μέγεθος καταστροφής. Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15.000 στρέμματα πευκοδάσους. Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνεται και για τον λόγο ότι η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί ρεύματα αέρος.

Η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί κοινότητες, που γειτνιάζουν με το μέτωπο της πυρκαγιάς. Εξάλλου στην εκκένωση αποθηκών με πυρομαχικά σε στρατόπεδα της περιοχής προχώρησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος ανάφλεξης από την πυρκαγιά. Τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν σε άλλη ασφαλή τοποθεσία. Επίσης μεταφέρονται εικόνες μεγάλης ιστορικής αξίας από μοναστήρια.