Συνάντηση με την κυβέρνηση του Ναούρου, του μικρότερου κράτους στον κόσμο, πρόκειται να έχει σήμερα το Φιλελεύθερο Κόμμα της αντιπολίτευσης στην Αυστραλία, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση στα ζητήματα της παροχής ασύλου ανάγεται στο πιο κρίσιμο ζήτημα των εκλογών της 21ης Αυγούστου.

Η μικρή χώρα του Ειρηνικού έχει ένα αραχνιασμένο κέντρο μετανάστευσης μέσα στη θάλασσα το οποίο οι συντηρητικοί θα ξανανοίξουν εάν κερδίσουν το κυβερνών Εργατικό Κόμμα στις εκλογές.

Η αναπληρώτρια αρχηγός των Φιλελευθέρων, Τζούλι Μπίσοπ, θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών του Ναούρου, Κίερεν Κέκε, στο Μπρισμπέην για να ολοκληρώσει μία συμφωνία για το Κέντρο, το οποίο έχει κατασκευάσει η Αυστραλία.

Το φτωχό Ναούρου ενδιαφέρεται να δει το αναπάντεχο ρευστό να ρέει στα ταμεία του, εάν η Αυστραλία επιστρέψει στην πολιτική να μη δίνει σε όσους ζητούν άσυλο την ευκαιρία να αξιολογηθεί το αίτημα τους, αφού πατήσουν το πόδι τους στη στεριά.

Αλλά και οι Εργατικοί έχουν δεσμευθεί να στρέψουν τις παράνομες αφίξεις μακριά από τις ακτές της χώρας με το Ανατολικό Τιμόρ να αποτελεί τον προτιμώμενο τόπο για την εγκατάσταση ενός τέτοιου κέντρου. Όμως το κοινοβούλιο του Ανατολικού Τιμόρ είναι αντίθετο σε ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται ευνοϊκά ούτε από το γιγαντιαίο γείτονα του, την Ινδονησία.