Ο Νόρμπερτ Χόφερ, υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας (FPÖ) που επικράτησε άνετα στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ότι είναι πρόθυμος να διορίσει έναν σοσιαλδημοκράτη (SPÖ) στην καγκελαρία, αν ο σημερινός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν απομακρυνθεί από τον θώκο.
Οι κύριοι ηγέτες του Σοσιαδημοκρατικού Κόμματος αναμένεται να συνεδριάσουν τη Δευτέρα για να εξετάσουν το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου κατά τη διάρκεια του οποίου ο Φάιμαν μπορεί να αποδοκιμαστεί ως αρχηγός κόμματος και να χάσει αυτομάτως την καγκελαρία μετά την ιστορική ήττα του κόμματος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου έλαβε 11,3%.
Αν ένα τέτοιο σενάριο συμβεί μετά την ενδεχόμενη ανάληψη της θητείας του στις 8 Ιουλίου, ο Χόφερ θα διορίσει τον νέο καγκελάριο που θα προτείνει το SPÖ, πρώτο κόμμα στο κοινοβούλιο, διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του σήμερα στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ.
«Θα το κάνω οπωσδήποτε, καθώς είναι προς το συμφέρον μου η Αυστρία να κυβερνάται καλύτερα», δήλωσε ο υποψήφιος του FPÖ, υπενθυμίζοντας πως το Σύνταγμα ορίζει ότι η επιλογή του καγκελαρίου εμπίπτει στα «κόμματα του κοινοβουλίου» κατά σειρά εκλογής.
Με τις δηλώσεις αυτές, ο Χόφερ δείχνει να ανασκευάζει δηλώσεις που είχε κάνει πριν από τον πρώτο γύρο, όταν απείλησε να αποπέμψει την κυβέρνηση, ακόμη και να διαλύσει το κοινοβούλιο στην περίπτωση που εκλεγεί. Αυτές οι εξουσίες του προέδρου της Δημοκρατίας της Αυστρίας ουδέποτε έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα για πολιτικούς σκοπούς.
Έχοντας εξασφαλίσει άνετη νίκη στον πρώτο γύρο με ποσοστό 35%, ο ακροδεξιός υποψήφιος θεωρείται φαβορί για τη νίκη στις 22 Μαΐου. Ωστόσο για να το επιτύχει αυτό, πρέπει να προσελκύσει ένα μέρος των μετριοπαθών ψηφοφόρων, αν θέλει να επικρατήσει έναντι του κεντρώου οικολόγου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (21,3%).
Για τον λόγο αυτό, στη συνέντευξή του στο ΑΡΑ, ο Χόφερ τήρησε τις αποστάσεις του από το Κίνημα της Ταυτότητας και από τους συνεργάτες του κινήματος στους κόλπους του FPÖ, τονίζοντας ότι δεν θέλει «να κάνει τίποτα με αυτούς».
Επιβεβαίωσε επίσης την προσήλωσή του στη θέση της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.
Τέλος, ο Χόφερ είπε πως θεωρεί πιθανή την κοινωνική ένταξη περίπου 90.000 μεταναστών που έφτασαν στην Αυστρία πέρυσι, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν πλέον μαζικές αφίξεις. «Νομίζω ότι είναι ακόμα δυνατό, αν κάνουμε τα πάντα, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην Αυστρία να ενταχθούν. Αλλά αν πάρουμε άλλους 90.000 και στη συνέχεια άλλους 90.000, τότε αυτό δεν θα μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί», τόνισε.