Σε μια φάση «σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης» μεταβαίνει στη Λέσβο ο πάπας Φραγκίσκος, «πάει στο νησί αυτό για να χαιρετήσει ανθρώπους και να επισκεφθεί τόπους στους οποίους προέκυψαν ιδιαίτερα σοβαρές ανάγκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι ενόψει της άφιξης του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο νησί το Σάββατο.

«Η επίσκεψη αυτή προκύπτει από την ανησυχία του πάπα, την οποία συμμερίζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, και έχει ξεκάθαρα οικουμενικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι πραγματοποιείται από κοινού από τον πάπα Φραγκίσκο, από τον οικουμενικό πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο και από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Δεν έχει, κατά συνέπεια, πολιτικές προεκτάσεις», ξεκαθάρισε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να φτάσει στη Λέσβο το Σάββατο, επισκεπτόμενος το νησί από κοινού με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε απευθύνει επιστολές τον Μάρτιο προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης και τους επικεφαλής των ορθόδοξων και άλλων εκκλησιών, ώστε να ευαισθητοποιηθούν για το προσφυγικό πρόβλημα άνθρωποι με υψηλές αρμοδιότητες και κοινωνική επιρροή.