Μετά την αποκάλυψη για τα υπεράκτια ταμεία που είχε ιδρύσει ο πατέρας του με έδρα τις Μπαχάμες, η δημοτικότητα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον έπεσε στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov.
Μόνο το 34% δηλώνει ότι έχει θετική άποψη για τις ενέργειες του Ντέιβιντ Κάμερον. Σχεδόν έξι στους δέκα Βρετανούς (ποσοστό 58%) έχουν αρνητική άποψη για τον πρωθυπουργό.
Το 34% είναι το χαμηλότερο ποσοστό για τον Κάμερον από τον Ιούλιο του 2013, σημειώνει το ινστιτούτο. Ακόμη και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αμφιλεγόμενος ηγέτης των Εργατικών, καταγράφει μικρότερο ποσοστό (52%) αρνητικών απόψεων.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη, αφού ξέσπασε το σκάνδαλο των λεγόμενων «Εγγράφων του Παναμά» (Panama Papers) για τα εξωχώρια επενδυτικά ταμεία που διατηρούσε ο Ίαν Κάμερον, ο πατέρας του πρωθυπουργού, ο οποίος πέθανε το 2010. Υπό πίεση, το βράδυ της Πέμπτης σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχτηκε τελικά ότι είχε μετοχές σε αυτά τα ταμεία μέχρι το 2010.
Μόλις το 23% των Βρετανών εμπιστεύεται τον συντηρητικό πρωθυπουργό στο θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Ακόμη χαμηλότερο είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν: μόλις 17%. Ένας στους τέσσερις (ποσοστό 25%) εμπιστεύεται τον δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν χαίρει της εμπιστοσύνης του 39% των Βρετανών πολιτών.
Σύμφωνα με το YouGov, εκτός από το σκάνδαλο των «Εγγράφων του Παναμά», η πτώση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού ενδέχεται να οφείλεται και στη διαφωνία της εκλογικής βάσης του όσον αφορά το ζήτημα της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις αντιρρήσεις πολλών ευρωσκεπτικιστών εντός του Συντηρητικού κόμματος, ο Κάμερον έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου.