Σαν σήμερα το 1601 σε μία μικρή πόλη της Νοτιοδυτικής Γαλλίας γεννήθηκε ο Πιερ ντε Φερμά. Παρόλο του ότι ήταν νομικός στο επάγγελμα, ήταν ερασιτέχνης μαθηματικός με μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη του απειροστικού λογισμού και άφησε παρακαταθήκη το περίφημο θεώρημά του, το οποίο αποδείχτηκε πρόσφατα.

Ο Φερμά έφτασε σε μια επαναστατική για τα μαθηματικά μορφή παραλλαγής του περίφημου θεμελιώδους Πυθαγόρειου Θεωρήματος, την οποία σημείωσε το 1637 στο περιθώριο της γαλλικής έκδοσης των «Αριθμητικών»: «Είναι αδύνατον μία κυβική δύναμη να γραφεί ως άθροισμα δύο κυβικών δυνάμεων ή μία τέταρτη δύναμη να γραφεί ως άθροισμα δύο τετάρτων δυνάμεων και γενικά οποιαδήποτε δύναμη μεγαλύτερη του τετραγώνου είναι αδύνατον να γραφεί ως άθροισμα ίδιων δυνάμεων».

Αντί αποδείξεως αυτής της φαινομενικά απλής διατύπωσης, ο Φερμά συνεχίζει με μια προκλητικά αινιγματική φράση: «Έχω μια πραγματικά υπέροχη απόδειξη αυτής της πρότασης, που όμως δεν χωρά σ’ ένα τόσο στενό περιθώριο».

Έτσι δημιούργησε, χωρίς να το φαντάζεται, ένα θρύλο, που μάλλον καταχρηστικά ονομάστηκε «θεώρημα» αφού καθώς έλειπε η απόδειξη έπρεπε μάλλον να ονομαστεί «εικασία».

Το Θεώρημα του Φερμά θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της θετικής σκέψης και η λύση του ήταν ως την τελευταία στιγμή ένα από τα πιο συναρπαστικά θρίλερ που δημιούργησε η ανθρώπινη σκέψη ­.

Σήμερα θεωρείται αμφίβολο αν ο Φερμά διέθετε, όπως ισχυρίστηκε, την απόδειξη γι’ αυτή την πρότασή του, στην οποία δεν αναφέρθηκε ποτέ ξανά στην υπόλοιπη ζωή του, γεγονός που ενισχύει την εντύπωση ότι δεν πρέπει να ήταν και πολύ βέβαιος γι’ αυτήν. Αλλωστε αυτή απαιτούσε πολύ πιο ανεπτυγμένα μαθηματικά από όσα ήταν διαθέσιμα στα χρόνια του. Οι προσπάθειες για την επίλυσή του κράτησαν ως το 1994…