Χαμηλού κόστους και δίχως περιττές πολυτέλειες θα είναι οι φετινές διακοπές των περισσότερων Ευρωπαίων ηγετών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της «γηραιάς ηπείρου» για ακόμη μια φορά προβάρει το «κοστούμι της λιτότητας» και διαπιστώνει ότι… δεν «κουμπώνει».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ονειρευόταν να περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές στο Λαντζαρότε της Ιταλίας. Η εκτίναξη των ιταλικών spreads τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, τον έπεισε ότι η πιο σοφή επιλογή είναι να παραμείνει στα πάτρια εδάφη. Έτσι εδώ και μερικές μέρες παραθερίζει στο Εθνικό Πάρκο της Ντονάνα στα νοτιοδυτικά της Ισπανίας.

Δεν έχει όρεξη ούτε για πάρτι ο Μπερλουσκόνι, και αυτό το καταλαβαίνει όποιος παρακολούθησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία. Όπως έγινε γνωστό, ο Καβαλιέρε θα πάει μόνο 5 μέρες διακοπές και στις 16 του μηνός θα είναι στο γραφείο του. Στις 10 Αυγούστου θέλει να είναι στο σπίτι του στη Σαρδηνία για να γιορτάσει τα γενέθλια της κόρης του Μαρίνας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μαζί με τη σύζυγό του Σαμάνθα και τα τρία παιδιά τους, βρίσκονται στην Τοσκάνη, εδώ και μια εβδομάδα. Έχουν ενοικιάσει τη Villa Petrolo, την οποία μοιράζονται με άλλα δύο φιλικά ζευγάρια και το μερίδιο τους θα τους στοιχίσει 6.600 ευρώ για 15 μέρες. Όπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, το ζεύγος Κάμερον επιλέγει συστηματικά πτήσεις χαμηλού κόστους και πληρώνει τα έξοδα από την τσέπη του-εκτός από μια μικρή ομάδα συνεργατών και σωματοφυλάκων, τα έξοδα των οποίων θα επωμισθούν οι Βρετανοί φορολογούμενοι.

Η γερμανίδα καγκελάριος εδώ και μερικές μέρες παραθερίζει σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στο Άλτο Αντιτζε, μια αυτόνομη περιοχή της Βορείου Ιταλίας η οποία συνορεύει με την Αυστρία. Στο ξενοδοχείο στο οποίο μένει, το δίκλινο στοιχίζει 90 ευρώ τη βραδιά, η μπίρα 2,80 ευρώ και το σάντουιτς με λουκάνικο 1,10 ευρώ. Όσο για την τιμή του εμφιαλωμένου νερού, δεν την απασχολεί καν αφού προτιμά το νερό βρύσης. Προφανώς, οι οικονομικές επιλογές αποτελούν δεύτερη φύση για την Μέρκελ, που μεγάλωσε στην πρώην Ανατολική Γερμανία, με μεγάλες στερήσεις, όπως όλοι οι συμπατριώτες της.

Ο Γάλλος πρόεδρος πριν φύγει για διακοπές την περασμένη Δευτέρα, συνέστησε σε όλους τους υπουργούς του να κάνουν ταπεινές διακοπές, κατά προτίμηση στη Γαλλία, για να μην προκαλέσουν τη λαϊκή οργή. Τους προειδοποίησε μάλιστα να μην απομακρυνθούν πολύ, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να συγκαλέσει έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά τα Σαββατοκύριακα που πέρασε στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Σαρκοζί παραθερίζει τώρα ανέξοδα στο εξοχικό των πεθερικών του, στο Καπ Νεγκρ της Νότιας Γαλλίας, δίνοντας το καλό παράδειγμα στους Γάλλους πολιτικούς.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η πρώτη οικογένεια των ΗΠΑ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για ολιγοήμερες διακοπές στο νησάκι Μάρθας Βίνγιαρντ, που ανήκει στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης, ενώ στο παρελθόν αποτέλεσε αγαπημένο προορισμό των Κένεντι.
Οι Ομπάμα δεν τσιγκουνεύονται τις διακοπές τους αφού θα μείνουν σε ένα αγρόκτημα έκτασης 112 στρεμμάτων, που διαθέτει γήπεδα γκολφ, μπάσκετ πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και πρόσβαση σε ιδιωτική παραλία. Το κόστος για την αποκλειστική χρήση της φάρμας για μια εβδομάδα κυμαίνεται μεταξύ 35.000 και 50.000 δολαρίων.