Το δημοσίευμα ης εφημερίδας Il Fatto Quotidiano, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, για έρευνα περί διαφθοράς που αφορά την Banco Popolare di Spoleto (BPS) δεν επιβεβαιώνεται από την Τράπεζα της Ιταλίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο και επτά ακόμη άτομα βρίσκονται αντιμέτωπα με δικαστική έρευνα για την κατάρρευση και στη συνέχεια την πώληση της BPS. Στην Ιταλία, η διενέργεια έρευνας δεν σημαίνει ενοχή, ούτε σημαίνει ότι θα απαγγελθούν απαραιτήτως κατηγορίες.

Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας ζήτησε την επιβολή επιτροπείας στην Banco Popolare di Spoleto έπειτα από επιθεώρηση το 2012 κατά την οποία εμφανίσθηκαν, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, «σοβαρές παρατυπίες και εκτιμήσεις για υψηλές ζημίες». Η BPS πωλήθηκε στην Banco di Desio e della Brianza.

Ιταλικό εφετείο αποφάνθηκε στο τέλος του περασμένου έτους ότι η απόφαση του υπουργείου Οικονομίας το 2013 για την επιβολή επιτροπείας στη BPS ήταν εσφαλμένη, λέγοντας ότι αυτή δεν θα έπρεπε να έχει βασισθεί μόνο στη συμβουλή της Τράπεζας της Ιταλίας.