Η Λιθουανία τίμησε τον πνευματικό ηγέτη της Ινδίας Μαχάτμα Γκάντι και τον στενό φίλο του, τον Εβραίο αρχιτέκτονα Χέρμαν Κάλενμπαχ, αποκαλύπτοντας τα αγάλματά τους στο Ρούσνε, κοντά στα σύνορα της χώρας με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνιγκραντ.
Τα ορειχάλκινα αγάλματα, ύψους 1,8 μέτρων, στέκουν το ένα δίπλα στο άλλο και συμβολίζουν την πολύχρονη φιλία των δύο ανδρών που ξεκίνησε από την Νότια Αφρική πριν από περίπου έναν αιώνα. Ο Κάλενμπαχ ήταν Γερμανός πολίτης αλλά καταγόταν από τη Λιθουανία.
Ο πρωθυπουργός Αλγκίρντας Μπουτκεβίτσιους στην ομιλία του αναφέρθηκε όχι μόνο στη φιλία μεταξύ των δύο ανδρών αλλά και «μεταξύ των δύο λαών».
Ο Γκάντι και ο Κάλενμπαχ ήταν περίπου 30 ετών όταν έφτασαν και οι δύο ως μετανάστες στη Νότια Αφρική. Ο φτωχός Ινδός δικηγόρος και ο πλούσιος Γερμανολιθουανός αρχιτέκτονας γνωρίστηκαν το 1903 και έγιναν στενοί φίλοι.
Ο Κάλενμπαχ δώρισε μάλιστα μια έκταση και προσέφερε χρήματα για τη δημιουργία μιας «πρότυπης κοινότητας» που θα βασιζόταν στις ιδέες του Γκάντι περί ισότητας. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν επαναστατική για την εποχή και για τη χώρα στην οποία εφαρμοζόταν αυστηρά η αρχή του διαχωρισμού των φυλών.
Το παρών στην τελετή στο Ρούσνε έδωσε και ο δισεγγονός του Γκάντι, Τούσαρ Γκάντι, ο οποίος αναφέρθηκε στα κινήματα ανεξαρτησίας της Ινδίας και της Λιθουανίας που διακρίνονταν και τα δύο από το πνεύμα της μη βίας.
«Μοιραζόμαστε την ίδια κληρονομιά: αποκτήσαμε την ανεξαρτησία μας από έναν πανίσχυρο αποικιοκράτη. Και το πετύχαμε με σχεδόν ίδιο τρόπο, με μαζικές και μη βίαιες κινητοποιήσεις», είπε ο Τούσαρ Γκάντι.