Ένα σοβαρό ξεκίνημα για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες, καθώς «καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της την προσφυγική κρίση», αναμένει από την αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, όπως τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.
Για τον καγκελάριο —ο οποίος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που είχε ζητήσει πριν από αρκετές εβδομάδες τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την κρίση των προσφύγων— ο ισχύων Κανονισμός του Δουβλίνου δεν λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει από κοινού περαιτέρω εξέλιξή του, ώστε η πολιτική του ασύλου στην Ευρώπη να μπορεί διαμορφώνεται σε δίκαιη και ανθρώπινη βάση.
Για την αποτελεσματική κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων, ο καγκελάριος θεωρεί ότι απαιτείται η δημιουργία των λεγόμενων «hot spots», ειδικών κέντρων υποδοχής, και σε αυτά τα κέντρα πρέπει να είναι δεδομένη μια πραγματική ευκαιρία για εγγύηση δικαιώματος ασύλου.
Κατά την άποψή του Φάιμαν η δημιουργία τέτοιων κέντρων στην Ελλάδα ή την Ιταλία χρήζει περαιτέρω εντατικής συζήτησης, καθώς θα πρέπει κανείς να γνωρίζει από ποιες χώρες τελικά γίνονται αποδεκτοί πρόσφυγες, ενώ είναι αναγκαίο να υπάρχει η προθυμία όσον αφορά την κατανομή τους, γι’ αυτό και πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι για κάποιες χώρες μέλη της ΕΕ ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος.
Στις δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος, αναφέροντας ότι ένα από τα κύρια θέματα του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι η μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη για τους προσφυγικούς καταυλισμούς στις γειτονικές χώρες της Συρίας, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, τόνισε πως θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά τα χρηματικά ποσά για την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες όπως επίσης και για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής σίτιση των ανθρώπων στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην περιοχή της κρίσης.
Συνολικά, σημείωσε, απαιτούνται περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα συνεισφέρουν από ένα τρίτο έκαστος οι ΗΠΑ, οι χώρες του Κόλπου και η ΕΕ. Ο Βέρνερ Φάιμαν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ήδη αύριο θα μπορέσουν να καθοριστούν οι πρώτες κοινές συνεισφορές.
Αναφερόμενος στο σχέδιο της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ για τη θέσπιση στην Αυστρία χορήγησης ασύλου ορισμένης διάρκειας —που προβλέπει τον υποχρεωτικό επανέλεγχο της αιτίας παροχής ασύλου έπειτα από τρία χρόνια— ο καγκελάριος σημείωσε πως μέχρι την εξάλειψη της αιτίας ισχύουν όλα τα δικαιώματα, όπως επίσης και η υποχρέωση της χώρας υποδοχής για τις διαδικασίες ενσωμάτωσης.
Πρόσθεσε ότι τόσο το ποσοστό αναγνώρισης δικαιώματος ασύλου όσο και η παρεχόμενη υποστήριξη ρυθμίζονται διαφορετικά εντός της ΕΕ, επομένως κρίνεται σκόπιμο και αναγκαίο να υπάρχει ένας στενότερος συντονισμός στην ΕΕ στο θέμα των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.