Μετά από νέους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις περιοχές γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Ναϊίτσι εντοπίστηκαν επίπεδα ραδιενέργειας μέχρι και τέσσερις φορές υψηλότερα από το ανώτατο νόμιμο όριο.

Συγκεκριμένα, στην πόλη της Φουκουσίμα, η οποία απέχει 60 χιλιόμετρα από τον επικίνδυνο σταθμό, το επίπεδο του ραδιενεργού καισίου στο έδαφος ανερχόταν στα 46.540 μπεκερέλ/κιλό. Η τιμή αυτή είναι πάνω από τετραπλάσια του ανώτατου νόμιμου ορίου στην Ιαπωνία(10.000 μπεκερέλ/κιλό).

Στις υπόλοιπες τρεις περιοχές που ελέγχθηκαν, τα επίπεδα ραδιενέργειας ξεπερνούσαν και πάλι το όριο καθώς ανέρχονταν μεταξύ 16.290 και 19.220 μπεκερέλ/κιλό.

Το ποσοστό αυτό φαίνεται πως ξεπερνά κατά πολύ το αντίστοιχο ποσοστό το οποίο είχε μετρηθεί στο Τσερνόμπιλ κατά την εκκένωσή του. Σύμφωνα με την ομοσπονδία των ενώσεων των κατοίκων της περιοχής, σε μία από τις μετρήσεις, το ποσοστό του καισίου ανά τετραγωνικό μέτρο ανερχόταν στα 931.000 μπεκερέλ. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν λάβει κανείς υπόψη του πως κατά την εκκένωση του Τσερνόμπιλ η ίδια μέτρηση έδειχνε 550.000 μπεκερέλ.

Η ίδια ομοσπονδία έχει προωθήσει στις αρχές το αίτημα να απομακρυνθούν οι έγκυες και τα παιδιά της Φουκουσίμα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo News, πολλά παιδιά(45%) βρέθηκαν θετικά σε έκθεση σε ραδιενεργή ακτινοβολία στον θυρεοειδή. Παρόλα αυτά το επίπεδο της έκθεσης δεν είναι ακόμα αρκετά υψηλό ώστε να πραγματοποιηθούν επιπρόσθετοι έλεγχοι.

Τα νήπια και τα παιδιά της περιοχής είναι εκείνα πάντως που κινδυνεύουν πιο πολύ καθώς υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο στο θυρεοειδή λόγω της έκθεσής τους σε ραδιενεργό ιώδιο.