Μια επιτροπή του Κογκρέσου της Γουατεμάλας πρότεινε χθες Σάββατο την άρση της ασυλίας του προέδρου Ότο Πέρες Μολίνα και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη λόγω της φερόμενης ανάμιξής του σε ένα κύκλωμα διαφθοράς στα τελωνεία, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στην ολομέλεια τις επόμενες ημέρες.
Το σκάνδαλο διαφθοράς έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους πολίτες και μαζικές διαδηλώσεις, ενώ οδήγησε την πρώην αντιπρόεδρο Ροξάνα Βαλδέτι να παραιτηθεί τον Μάιο. Η Βαλδέτι έχει συλληφθεί και διατάχθηκε η προφυλάκισή της ως τη δίκη της.
Εξάλλου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σκάνδαλο, έξι υπουργοί της κυβέρνησης Πέρες παραιτήθηκαν από την περασμένη εβδομάδα.
Η πενταμελής επιτροπή του Κογκρέσου της Γουατεμάλας ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ολομέλεια θα μπορούσε να ψηφίσει επί της εισήγησής της από την Τρίτη. Για να αρθεί η ασυλία του Πέρες Μολίνα απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων, δηλαδή οι ψήφοι των 105 από το σύνολο των 158 μελών του Κογκρέσου.
«Η εξεταστική επιτροπή προτείνει στο Κοινοβούλιο, (μέσω ψηφοφορίας) στην ολομέλεια, να άρει την ασυλία του Ότο Πέρες Μολίνα ώστε να οδηγηθεί ενώπιον των δικαστηρίων», είπε ο Χόρχε Μπάριος, μέλος της επιτροπής.
Το Κογκρέσο αναμένεται να ορίσει αύριο Δευτέρα την ημερομηνία της ψηφοφορίας, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί μόλις μερικές ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Σεπτεμβρίου. Ο 64χρονος στρατηγός εν αποστρατεία ο οποίος κυβερνά τη Γουατεμάλα από το 2012 δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές αυτές, καθώς το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει μόνο μια θητεία για τον αρχηγό του κράτους.
Πριν γνωστοποιήσει την απόφασή της, η οποία ελήφθη ομόφωνα, η επιτροπή του Κογκρέσου, η οποία συστήθηκε την περασμένη εβδομάδα, έλαβε μια επιστολή του συντηρητικού προέδρου στην οποία αρνείται για άλλη μια φορά ότι ενέχεται στο κύκλωμα φορολογικής απάτης και διαφθοράς, η ύπαρξη του οποίου είχε αποκαλυφθεί τον Απρίλιο.
Ο Ότο Πέρες Μολίνα έχει κατηγορηθεί από την εισαγγελία και την Επιτροπή του ΟΗΕ κατά της Ατιμωρησίας (CICIG) ότι ηγείτο του κυκλώματος διαφθοράς στα τελωνεία, το οποίο απάλλασσε εισαγωγικές εταιρείες από την καταβολή δασμών με αντάλλαγμα δωροδοκίες.
Ο Πέρες, η θητεία του οποίου διαρκεί ως τον Ιανουάριο του 2016, έχει πει επανειλημμένα ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, παρά τις προτροπές που δέχεται και τις μαζικές διαδηλώσεις εδώ και μήνες.
Εάν το Κογκρέσο ταχθεί υπέρ της άρσης της ασυλίας του προέδρου, το Ανώτατο Δικαστήριο θα παραπέμψει κατόπιν την υπόθεση στους εισαγγελείς, που θα είναι σε θέση να του απαγγείλουν κατηγορίες.
Αλλά παρότι μοιάζει όλο και περισσότερο απομονωμένος, ο Πέρες δεν είναι βέβαιο ότι θα δει την ασυλία του να αίρεται. Σε μια προηγούμενη προσπάθεια γι’ αυτό νωρίτερα αυτόν τον μήνα, υπέρ της άρσης της ασυλίας του είχαν ταχθεί 88 μέλη του Κογκρέσου.