Με στόχο την πάταξη της χρήσης μικρών παιδιών ως στρατιωτών, υπεγράφη σήμερα μια συμφωνία μεταξύ του ΟΗΕ και του Κινήματος για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα, που είναι η μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση του Νταρφούρ.

Με αυτή τη συμφωνία, που υπεγράφη παρουσία του διευθυντή της Unicef για το Σουδάν, Νιλς Κάστμπεργκ, οι αντάρτες δεσμεύονται να «απελευθερώσουν και να παραδώσουν στη Unicef όλα τα αγόρια και τα κορίτσια που συνδέονται με το συγκεκριμένο κίνημα, αν υπάρχουν». Δεσμεύονται επίσης να προστατεύσουν τα παιδιά από τη σεξουαλική βία και να απελευθερώσουν και να μεταφέρουν τα παιδιά που δε συνδέονται άμεσα με αυτό.

Η Unicef θα μπορεί πλέον να έχει «ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις τοποθεσίες και τα έγγραφα του Κινήματος για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα, για να ελέγχει αν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας».

Σύμφωνα με τον Κάστμπεργκ η υπογραφή αυτής της συμφωνίας «είναι ένα σημαντικό προηγούμενο το οποίο, ελπίζουμε, να το ακολουθήσουν και όλες οι πλευρές που εμπλέκονταν στη διαμάχη στο Νταρφούρ». Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο Νταρφούρ είναι ότι στρατολογούνταν από τους αντάρτες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ότι δεν υπάρχουν παιδιά στρατιώτες στο κίνημα. «Η υπογραφή της συμφωνίας δεν σημαίνει ότι η οργάνωση έχει στρατολογήσει παιδιά στρατιώτες. Δεν είναι αλήθεια».

Η Unicef εκτιμά ότι στο τέλος του 2008 υπήρχαν 6.000 παιδιά στρατιώτες μόνο στο Νταρφούρ, τα πιο μικρά από τα οποία ήταν μόλις 11 ετών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους κυμαινόταν ανάμεσα στα 15 και τα 17.