Στην Τεχεράνη έφτασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ για να ανοίξει εκ νέου τη βρετανική πρεσβεία, ύστερα από τέσσερα χρόνια διακοπής της λειτουργίας της, σηματοδοτώντας ένα ιστορικό βήμα για την αναθέρμανση των σχέσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τις δυνάμεις της Δύσης και τον τερματισμό της απομόνωσής της.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας πραγματοποιείται σχεδόν τέσσερις ώρες μετά τη λεηλασία από διαδηλωτές της κατοικίας του Βρετανού πρεσβευτή στην Τεχεράνη.

Ο Φίλιπ Χάμοντ μετέβη στην περιοχή όπου βρίσκεται η πρεσβεία της χώρας του και παρίσταται σε επίσημη τελετή στον περίβολο της διπλωματικής αποστολής, μαζί με τον νέο επιτετραμμένο της Βρετανίας, Ατζάι Σάρμα, και αντιπροσωπεία του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η βρετανική πρεσβεία είχε κλείσει τον Νοέμβριο του 2011 μετά την επίθεση ισλαμιστών διαδηλωτών, οργισμένων από τη σκλήρυνση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν σε σχέση με το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα. Την ίδια ώρα είχε κλείσει και η πρεσβεία του Ιράν.

«Η επαναλειτουργία των πρεσβειών μας είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων», δήλωσε νωρίτερα ο Χάμοντ.

Η πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο αναμένεται να ανοίξει εκ νέου σήμερα.

Μετά την τελετή επαναλειτουργίας, ο Χάμοντ θα συναντηθεί με την ιρανική ηγεσία, όπως ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί και ο ομόλογός του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη ενός επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στο Ιράν από το 2003. Πραγματοποιείται μετά τις επισκέψεις Ευρωπαίων υπουργών στην Τεχεράνη, μετά την υπογραφή στις 14 Ιουλίου της ιστορικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν στο εξής πρεσβείες στην Τεχεράνη, αλλά οι ΗΠΑ και ο Καναδάς δεν έχουν ακόμη ανοίξει εκ νέου τις δικές τους.