Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να κάνει τους ευρωπαίους εξαγωγείς να πληρώσουν για την αντίθεση της Δύσης στην πολιτική του για την Ουκρανία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg. Αλλά μέχρις ενός σημείου…
Όταν η Ρωσία επέβαλε το εμπάργκο στην εισαγωγή τροφίμων πέρυσι τον Αύγουστο, το χαβιάρι εξαιρέθηκε από τη λίστα, βοηθώντας μια ιταλική φάρμα εκτροφής οξυρρύγχων να διεισδύσει στην πατρίδα του Πούτιν. Για την Agroittica Lombarda SpA, τη μεγαλύτερη εταιρία στην Ευρώπη που παράγει «τροφή για Τσάρους», η Ρωσία αποτελεί πλέον το σημαντικότερο προορισμό για το προϊόν της.
Υπάρχει, όμως, ένα μικρό τέχνασμα, εξηγεί το Bloomberg. «Χρειάστηκε να βάλουμε ρωσική επωνυμία στη συσκευασία και δεν αναγράφουμε ‘Παράγεται στην Ιταλία’», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Λέλιο Μοντέλα.
«Οι Ρώσοι θέλουν να τρώνε ρωσικό χαβιάρι. Το καταλαβαίνω αυτό. Ποιος θα αγόραζε μοτσαρέλα που παράγεται στη Ρωσία;» λέει ο Μοντέλλα, παρουσιάζοντας τις συσκευασίες με χαβιάρι Calvisius που κοστίζουν από 20 έως και 80 ευρώ η καθεμία.
Το χαβιάρι εξαιρέθηκε από το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων, καθώς η Ρωσία ήδη έπρεπε να το αναζητήσει στο εξωτερικό, επειδή η μείωση των πληθυσμών του οξύρρυγχου οδήγησε σε απαγόρευση της αλίευσής του στην Κασπία.
«Οι πλούσιοι και ισχυροί δεν μπορούν χωρίς αυτό, άρα έκαναν μια εξαίρεση», σχολιάζει ο Μοντέλλα.
Η εταιρία του, που ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στη μικρή πόλη του Καλβιζάνο, ανατολικά του Μιλάνου, παράγει ετησίως περίπου 25 τόνους χαβιάρι.
Προμηθεύει αεροπορικές εταιρίες -η μεγαλύτερη αγορά της -, πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια αλλά και εκατομμυριούχους. Το πιο ακριβό προϊόν της είναι μια συσκευασία με χαβιάρι Μπελούγκα βάρους 1,8 κιλού και κόστους 14.000 ευρώ.
Αν δεν υπάρχουν πιστοποιημένα στοιχεία για την παγκόσμια παραγωγή του, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Παραγωγών Ιχθυοκαλλιέργειας (FEAP), η Ιταλία πούλησε 42 τόνους το 2014, πίσω από την Κίνα, που κατέχει την πρώτη θέση, με 54 τόνους. Η Ρωσία είναι στην τρίτη θέση με 40 τόνους.
«Η κρίση του 2008 πράγματι έπληξε τον κλάδο, αλλά η αγορά ανέκαμψε και πάλι» λέει ο Λοράν Σαμπώ, επικεφαλής της επιτροπής της FEAP για τον οξύρρυγχο. «Ο κλάδος θα αναπτυχθεί επειδή κάποιες χώρες αρχίζουν και το καταναλώνουν. Εάν η υψηλή κοινωνία στην Κίνα αρχίσει να τρώει χαβιάρι, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό».