Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ αναρρώνει μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθηκε στη Σαουδική Αραβία για την αφαίρεση θραυσμάτων από οβίδα.

Η απουσία του, σημάδι ότι εξασθενεί από την εξουσία, χαροποιεί ιδιαίτερα τους εχθρούς του και αυτό φάνηκε καθαρά από τη γιορτή που έστησαν διαδηλωτές στους δρόμους της Σαναά, όπου πραγματοποιούν από τον Ιανουάριο αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ανάμεσα σε μια θάλασσα από κόκκινες, λευκές και μαύρες σημαίες της Υεμένης, ξεχώριζαν πανό με το ερώτημα «ποιος είναι ο επόμενος;».

Σημαντικές τις επόμενες ημέρες θα είναι οι ειδήσεις για την κατάσταση του Σάλεχ και οι όποιες ενδείξεις από τη Σαουδική Αραβία σχετικά με το αν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην Υεμένη ή αν το Ριάντ θα ασκήσει πίεση επί του Σάλεχ για να παραιτηθεί.

Προσωρινά χρέη προέδρου ασκεί ο αντιπρόεδρος Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χαντί, ο οποίος θεωρείται πως δεν έχει σημαντική εξουσία. Το γεγονός ότι ο Σάλεχ άφησε την Υεμένη σε περίοδο τέτοιας αστάθειας, έστω και για να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη, μπορεί να δυσχεράνει την προσπάθεια του Σάλεχ να διατηρήσει την εξουσία.

Σήμερα το πρωί, μια εκεχειρία ανάμεσα στα στρατεύματα που είναι πιστά στον Σάλεχ και στην ομάδα Αχμάρ, επικεφαλής της ομοσπονδίας φυλών Σαχίντ της Υεμένης, φαίνεται πως αντέχει, προσφέροντας κάποια ανάπαυλα έπειτα από δύο εβδομάδες συγκρούσεων στην πρωτεύουσα κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Ο Σάλεχ τραυματίσθηκε την Παρασκευή, όταν μια ρουκέτα εκτοξεύθηκε εναντίον του προεδρικού μεγάρου στη Σαναά σκοτώνοντας επτά άλλους και τραυματίζοντας τους στενότερους συμβούλους του. Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ριάντ.