Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι αναγνωρίζει ότι οι ΗΠΑ είναι φιλική χώρα και σύμμαχος, παρότι προειδοποιεί ότι λόγω των θανάτων αμάχων στο Αφγανιστάν τα αμερικανικά στρατεύματα κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν δύναμη κατοχής, δήλωσε χθες ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Ο Γκέιτς έκανε το παραπάνω σχόλιο μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χαβάη απαντώντας σε χθεσινή δήλωση του Καρζάι ότι οι επιδρομές σε αφγανικά σπίτια στο πλαίσιο της αναζήτησης ενόπλων «δεν επιτρέπονται» και της απειλής του να αναλάβει δράση αν δεν μειωθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Ο Καρζάι εξέφρασε την οργή του για τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ την Κυριακή στην νότια επαρχία Χελμάντ από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς μικρά παιδιά.

Ο Γκέιτς επισήμανε ότι ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, επικεφαλής των υπό το ΝΑΤΟ στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, είχε έναν γόνιμο διάλογο με τον Καρζάι και ότι το 80% των θανάτων αμάχων στο Αφγανιστάν αποδίδεται στους ταλιμπάν.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει την σταδιακή απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν τον Ιούλιο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ επανέλαβε χθες ότι οι ΗΠΑ λυπούνται για τις απώλειες των αμάχων και τόνισε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να μειώσουν τον αριθμό των στρατευμάτων σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και αφγανούς αξιωματούχους.