Τον περασμένο Οκτώβριο, η φωτογραφία μιας φοιτήτριας Εγκληματολογίας έκανε την εμφάνισή της στον διεθνή Τύπο.

Η 20χρονη Μαρισόλ αναλάμβανε την ορφανή αστυνομική διεύθυνση μιας μικρής πόλης. Το Πράσεντις Γκιερέρο ήταν ένα ήσυχο μέρος που ζούσε στους αργούς ρυθμούς της μεξικανικής επαρχίας. Εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε η Μαρισόλ. Πριν από πέντε χρόνια είδε την πόλη της και τις ζωές των κατοίκων της να μετατρέπονται σε κόλαση. Το 2006 ο πρόεδρος του Μεξικού κήρυξε πόλεμο στα καρτέλ ναρκωτικών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η Μαρισόλ άρχισε να δουλεύει για να σώσει την πόλη της από τη βία και να δώσει στους κατοίκους της την χαμένη τους αξιοπρέπεια. Από τότε η 20χρονη νεαρή ξεκίνησε να δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα, ενώ παράλληλα άγνωστοι εμφανίζονταν έξω από το σπίτι της μαρσάροντας το γκάζι του αυτοκινήτου τους. Το μήνυμα ήταν σαφές: τα καρτέλ είχαν αποφασίσει ότι είχε έρθει η ώρα να κατασπαράξουν ένα 20χρονο κορίτσι το οποίο είχε αρνηθεί να συνεργαστεί μαζί τους.

Η Μαρισόλ ήξερε ότι ήταν θέμα χρόνου να πέσει θύμα απαγωγής. Ακόμα και αν δεν τη φόβιζε ο θάνατος, θα ήταν σχεδόν αδύνατον να μην υποκύψει στον τρόμο των φρικτών βασανιστηρίων στα οποία υποβάλλουν τα καρτέλ τα θύματά τους με τη μεθοδικότητα και την παράνοια ναζιστή γιατρού σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η Μαρισόλ διεκδίκησε μια ζωή χωρίς φόβο. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα καρτέλ αποδείχθηκαν πιο ισχυρά. Η 20χρονη κοπέλα έγινε θύμα τους. Ακόμη κι έτσι όμως, έχει πετύχει μια μεγάλη νίκη.