Η Ιταλία είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει «σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ» για την ανάπτυξη των χωρών στο νότο της Μεσογείου, ανακοίνωσε σήμερα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι.

«Έχουμε πάνω από 600 εκατ. ευρώ σε δάνεια προς τις χώρες αυτές, τα οποία μπορούμε να μετατρέψουμε σε επενδύσεις για τις υποδομές. Προσθέτοντας 300 εκατ. σε δάνεια και αρωγές, φτάνουμε ουσιαστικά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε εθνικό επίπεδο», διευκρίνισε ο υπουργός μιλώντας στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Ο υπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ ενός «σχεδίου Μάρσαλ» για το μεσογειακό Νότο.

Στο μεταξύ, ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δήλωσε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πως ο συνταγματάρχης Καντάφι «πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του ίδιου του λαού του».

«Η βία εναντίον του λιβυκού λαού δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», υπογράμμισε ο ιταλός πρόεδρος προσθέτοντας ότι «η δυσαρέσκεια ενός λαού πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσω του διαλόγου και της καλής πολιτικής θέλησης».

Η Ιταλία υποστηρίζει την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για «ένα σύντομο τέλος στη λιβυκή τραγωδία», συνέχισε ο Ναπολιτάνο.

Τα πρόσφατα γεγονότα στη Μεσόγειο «καταδεικνύουν ότι η ΕΕ πρέπει να τελειώσει το ανολοκλήρωτο έργο της εγκαθίδρυσης ενός κοινού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης (…) ορίζοντας κανόνες γι’ αυτούς που ζητούν άσυλο και για την προστασία των προσφύγων», δήλωσε εξάλλου ο ιταλός πρόεδρος.

«Η εξασφάλιση μιας αποτελεσματικότερης διαχείρισης των συνόρων δεν μπορεί να αφεθεί ατομικά στα κράτη μέλη», πρόσθεσε ο Ναπολιτάνο. «Δεν πρόκειται για τα σύνορα μιας χώρας, αλλά για τα σύνορα της Ευρώπης».

Ο ιταλός πρόεδρος υπενθύμισε εξάλλου πως η Ιταλία δέχεται τα τελευταία χρόνια «μια μαζική εισροή προσφύγων».

«Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας», διευκρίνισε ο Ναπολιτάνο, «οι μετανάστες κάτοικοι της Ιταλίας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 250%, φτάνοντας το 7% του συνόλου του ιταλικού πληθυσμού και αντιπροσωπεύουν μια θετική δύναμη στην κοινωνία».