Το 81% των γάλλων πολιτών θεωρεί ότι ο διεθνής ρόλος της Γαλλίας αποδυναμώνεται, αφού το Παρίσι εμφανίσθηκε ανίκανο να αποτιμήσει τις λαϊκές εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το τηλεοπτικό δίκτυο Canal+.

Μόνο το 7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο διεθνής ρόλος της Γαλλίας ενισχύεται και 7% ότι δεν υπάρχει μεταβολή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Sofres για το Canal+.

Η αντίληψη για την αποδυνάμωση του ρόλου της Γαλλίας στον κόσμο διαχέεται σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης: αυτήν την άποψη συμμερίζεται το 90% της άκρας δεξιάς, το 86% της αριστεράς και το 65% της προεδρικής δεξιάς.

Στα σχόλιά του το τηλεοπτικό δίκτυο συνδέει την αίσθηση αυτή της αποδυνάμωσης του διεθνούς ρόλου της Γαλλίας με την πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Νικολά Σαρκοζί από το 2007-2008.

Τον Αύγουστο 2007, λίγο μετά την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί, το 50% των Γάλλων θεωρούσε ότι ο ρόλος της Γαλλίας στον κόσμο ενισχύεται.

Η Γαλλία , και ιδιαίτερα η γαλλική διπλωματία, βρίσκονται στο στόχαστρο, μετά την αποτυχία της να αποτιμήσει τον άνεμο ελευθερίας που πνέει στον αραβικό κόσμο και έπειτα από εβδομάδες δριμείας κριτικής για τις στενές σχέσεις της γαλλικής κυβέρνησης με τα αυταρχικά καθεστώτα.