Σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τις σιιτικές κοινότητες οι δυνάμεις ασφαλείας στο Μπαχρέιν εν όψει των διαμαρτυριών που οργανώνονται για τη σημερινή Ημέρα Οργής, που είναι εμπνευσμένη από τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν σε δύο χωριά ενώ ελικόπτερα πετούν επάνω από την πρωτεύουσα Μανάμα.

Αστυνομικά οχήματα έχουν αναπτυχθεί σε σιιτικά χωριά, όπου ήδη έκαναν χρήση δακρυγόνων και ελαστικών σφαιρών για να διαλύσουν δύο συγκεντρώσεις, στις οποίες εκατοντάδες νεαροί συγκεντρωμένοι ζητούσαν την απελευθέρωση σιιτών κρατουμένων.

Οι αρχές του Μπαχρέιν, όπου μία σουνιτική οικογένεια κυβερνά τη χώρα που κατοικείται κατά πλειοψηφία από σιίτες, προσέφεραν χρηματικά κίνητρα για να προλάβουν τις δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, καθώς οι εξεγέρσεις επεκτείνονται στον αραβικό κόσμο.

Ο βασιλιάς Χαμάντ μπιν Ισα αλ -Χαλίφα δήλωσε ότι θα δώσει 1000 δινάρια σε κάθε σιιτική οικογένεια και η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να απελευθερώσει ανηλίκους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων καταστολής τον περασμένο χρόνο.

«Καλούμε όλον τον λαό του Μπαχρέιν – άνδρες, γυναίκες, νέους και νέες – να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις με ειρηνικό και πολιτισμένο τρόπο για να εγγυηθούν ένα σταθερό και ελπιδοφόρο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», σύμφωνα με μήνυμα των διοργανωτών των διαδηλώσεων στο Twitter, «θέλουμε να τονίσουμε ότι η 14η Φεβρουαρίου είναι μόνο η αρχή. Ο δρόμος μπορεί να είναι μακρύς και οι συγκεντρώσεις μπορεί να συνεχισθούν για ημέρες και εβδομάδες, αλλά εάν ένας λαός επιλέξει κάποια μέρα τη ζωή, τότε η μοίρα θα ανταποκριθεί”».

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι οι διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν, οι οποίες οργανώνονται μέσω του Twitter και του Facebook, θα είναι μία δοκιμή για το εάν μεγάλη μερίδα του σιιτικού πληθυσμού θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα και θα βγει στους δρόμους. Το μεγαλύτερο τεστ θα είναι εάν θα γίνει δυνατή η οργάνωση συγκέντρωσης στη Μανάμα, όπου οι διαδηλώσεις είναι σπάνιες.