Η κινεζική εταιρεία κατασκευής drones DJI ανακοίνωσε σήμερα ότι προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για την «εσφαλμένη» ένταξή της στη λίστα κινεζικών στρατιωτικών εταιρειών.

Η DJI βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της προσοχής των ΗΠΑ, λόγω του ρόλου της στην επιτήρηση εθνοτικών μειονοτήτων στην Κίνα και της χρήσης των drones της στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της χρησιμοποιούνται από αμφότερες τις πλευρές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που κοινοποιήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο, στις 18 Οκτωβρίου η DJI κατέθεσε αγωγή εναντίον του υπουργείου Άμυνας, αμφισβητώντας την απόφαση να χαρακτηριστεί ως «κινεζική στρατιωτική επιχείρηση». Η DJI είχε συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ το 2022 λόγω φερόμενων σχέσεων με τον κινεζικό στρατό.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι για πάνω από 16 μήνες προσπάθησε να συνομιλήσει με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά χωρίς επιτυχία, και πλέον δεν είχε άλλη επιλογή από το να προσφύγει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για αποζημίωση. Επισημαίνει επίσης ότι ο κινεζικός στρατός δεν έχει κανένα μερίδιο ή έλεγχο στην DJI, ενώ και το υπουργείο Άμυνας αναγνωρίζει ότι η εταιρεία παράγει εμπορικά και μη στρατιωτικά drones για το ευρύ κοινό.

Πηγή: ΑΠΕ