Νέα έρευνα για σεξουαλικά αδικήματα με εμπλοκή μοναχών δρομολογήθηκε με απόφαση του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, ύστερα από καταγγελίες των καθαιρεθέντων μοναχών της μονής Οσίου Αββακούμ.

Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν από τους μοναχούς ύστερα από την απόφαση του συνοδικού δικαστηρίου να τους καθαιρέσει.

Στο πλαίσιο της θέσης που εξέφρασε και ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για διερεύνηση όλων των καταγγελιών που υποβάλλονται και αφορούν ιερωμένους – μοναχούς, αναμένεται να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση των μοναχών Νεκταρίου, Πορφυρίου και Αββακούμ.

Σύμφωνα με τον «Φιλελέυθερο» οι δύο φέρονται να είχαν καταγγείλει τους καθαιρεθέντες μοναχούς για όσα συντελούνταν στη μονή Οσίου Αββακούμ, γι’ αυτό και το περιβάλλον τους θεωρεί, πως η καταγγελία αποτελεί πράξη εκδίκησης και δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα.

Όπως είναι γνωστό, είχε διαρρεύσει, πως ο ένας υπό διερεύνηση (πλέον) μοναχός, είχε ζητήσει να του δοθεί απολυτήριο για να ταξιδέψει στο εξωτερικό με σκοπό να γίνει ηγούμενος σε συγκεκριμένο μοναστήρι. Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είχε ξεκαθαρίσει, πως δεν θα επιτραπεί κάτι τέτοιο αν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση, με το σκεπτικό ότι η εκκλησία της Κύπρου δεν επιθυμεί να μεταφέρει τέτοια προβλήματα στο εξωτερικό, εάν και εφόσον ισχύουν οι καταγγελίες.

Δεύτερος μοναχός, ο οποίος «κάρφωσε» τους μοναχούς της μονής Οσίου Αββακούμ, περί το τέλος Αυγούστου είχε καταγγελθεί ακόμη και στην αστυνομία για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικης, κάτι το οποίο ο ίδιος φέρεται να απορρίπτει κατηγορηματικά. Ο εν λόγω μοναχός φέρεται να γνώρισε την ανήλικη όταν αυτή επισκεπτόταν τη Μητρόπολη με τους γονείς της. Μάλιστα, πληροφορίες τον θέλουν να διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την οικογένεια.

Οι μοναχοί της μονής Οσίου Αββακούμ είχαν «καρφώσει» και εμμέσως τον υπό έρευνα μοναχό (χωρίς να τον κατονομάσουν) με ανακοίνωση την οποίαν είχαν εκδώσει. Συγκεκριμένα, με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση ανέφεραν, πως «ουδεμία σχέση έχουν με την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικου κοριτσιού από μοναχό τα μέλη της αδελφότητας της Ιεράς μονής Οσίου Αββακούμ».

Στην ανακοίνωση γινόταν αναφορά σε «βδελυρές πράξεις πρώην πιθανώς αδελφών της μονής και τώρα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασσού».

Στην ανακοίνωση καταγράφονταν και τα εξής: «με οργή και αγανάκτηση, σας δηλώνουμε ότι, κανένα από τα πέντε μέλη της αδελφότητας μας, δηλαδή Ηγούμενος Αρχιμ. Νεκτάριος, Αρχιμ. Πορφύριος, Ιερομ. Αββακούμ, Μοναχοί Τιμόθεος και Ησαΐας, δεν έχει καμία σχέση με την καταγγελία αυτή».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του philenews (την περίοδο της καταγγελίας) «η ανήλικη έδωσε οπτικογραφημένη κατάθεση στην παρουσία ειδικών επιστημόνων με βάση το πρωτόκολλο που εφαρμόζουν σε τέτοιες περιπτώσεις».

Σύμφωνα με την καταγγελία, τα αδικήματα διαπράχθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο.

Από το περιβάλλον της Μητροπόλεως Ταμασού, μας ελέχθη, πως ο Μητροπολίτης Ησαΐας προτίθεται να ακολουθήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως συνέβη και στην περίπτωση των μοναχών της μονής Οσίου Αββακούμ.

Από το περιβάλλον των υπό κατηγορία μοναχών γίνεται λόγος για επικοινωνιακό πόλεμο με σκοπό να διασυρθούν οι ίδιοι και να εκτεθεί ο Μητροπολίτης Ταμασού. Διερωτήθηκαν δε, γιατί οι καταγγελίες υπεβλήθησαν μετά την καταδίκη των τριών μοναχών και όχι προηγουμένως στο πλαίσιο της διαδικασίας ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής και του Συνοδικού Δικαστηρίου.