Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες την περασμένη Τετάρτη σε δύο ρώσους πολίτες και κατάσχεσε περισσότερες από 30 διευθύνσεις διαδικτύου που σχετίζονταν με εκστρατεία, ώστε να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές.

Ωστόσο, πληροφορίες που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από το FBI αποκαλύπτουν μια άλλη «βόμβα»: Μια ρωσική επιχείρηση χειραγώγησης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, που περιλαμβάνει πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες επιρροής.

Σύμφωνα με το POLITICO, o στόχος της εκστρατείας του Κρεμλίνου στην Ευρώπη ήταν να σπείρει διχασμό, να δυσφημίσει την Αμερική και να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, σύμφωνα με μια σειρά από ρωσικά έγγραφα, υπομνήματα και πρακτικά από ρωσικές συνεδριάσεις ψυχολογικού πολέμου.

Τα έγγραφα ελήφθησαν από το FBI και κατατέθηκαν σε δικαστική ένορκη κατάθεση ως μέρος των κατηγοριών της δίκης. Ο φάκελος των 277 σελίδων αναφέρει λεπτομερώς τα σχέδια της Ρωσίας για να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των Ευρωπαίων.

Ένα σημείωμα από το «Social Design Agency» της Ρωσίας περιέγραφε ένα σχέδιο στόχευσης ανθρώπων μέσω πραγματικών αναρτήσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Υπηρεσία Κοινωνικού Σχεδιασμού ενεργεί υπό τις εντολές του υπαρχηγού του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, Σεργκέι Κιριένκο, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του δικαστηρίου του FBI.

Το ρωσικό έγγραφο αναφέρει ότι ο στόχος της εκστρατείας είναι να προκαλέσει στο κοινό λογικές αντιδράσεις όπως: «Αλήθεια, γιατί πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία;» και συναισθηματικές όπως: «Οι Αμερικανοί είναι τόσο βρόμικoι!».

Οι ψυχοθεραπευτές βασίστηκαν επίσης στους λεγόμενους τομείς doppelgänger, για να διαδώσουν ψεύτικα άρθρα και περιεχόμενο που μοιάζουν σαν να προέρχονται από δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Οι τομείς περιλάμβαναν πλαστά άρθρα των Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Welt, FAZ, Süddeutsche Zeitung, Delfi και άλλων, και πληρώθηκαν με κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του FBI.

Η ρωσική ομάδα ψυχολόγων αναγνώρισε τη Γερμανία ως έναν ιδιαίτερα ευάλωτο στόχο για τη ρωσική επιρροή.

«Οι Γερμανοί εξαρτώνται περισσότερο από τους Γάλλους», αναφέρει ένα από τα ρωσικά έγγραφα, αναφερόμενο πιθανώς στην οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο και τις εξαγωγές.

«Πρώτον και κύριον, πρέπει να δυσφημίσουμε τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και το ΝΑΤΟ και δεύτερον να πείσουμε τους Γερμανούς να αντιταχθούν στην αναποτελεσματική πολιτική των κυρώσεων», ανέφερε το FBI για το εσωτερικό ρωσικό σημείωμα.

Ένα άλλο έγγραφο της Υπηρεσίας Κοινωνικού Σχεδιασμού περιγράφει μια επιχείρηση που ονομάζεται «Διεθνής Υποκίνηση Συγκρούσεων» που στοχεύει συγκεκριμένα τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στόχος του είναι: «να κλιμακώσει τις εσωτερικές εντάσεις… προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», καθώς και «να επηρεάσει τις πραγματικές συγκρούσεις και να δημιουργήσει τεχνητά καταστάσεις σύγκρουσης» μέσω πλαστών άρθρων, επιρροών, καθώς και στοχευμένων αναρτήσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ρωσικό έγγραφο πρόσθεσε ότι ο στόχος ήταν να «αποσταθεροποιηθεί η κοινωνική κατάσταση» στη Γαλλία και τη Γερμανία «διαδίδοντας πρόσθετες ψευδείς αφηγήσεις, πλαστά βίντεο, έγγραφα και ηχογραφήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών», σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και «ψεύτικα και αληθινά αποσπάσματα από influencers».