Η γερμανική ακροδεξιά είναι εδώ και ήρθε για να μείνει. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία πέτυχε την Κυριακή ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα σε περιοχή στα ανατολικά της χώρας, την ώρα που η δυσαρέσκεια για την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς συνεχώς αυξάνεται.

Η νίκη του ακροδεξιού κόμματος στη Θουριγγία και η δεύτερη θέση που κατέλαβε στη Σαξωνία έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Βερολίνο, καθώς η Γερμανία βρίσκεται σε πορεία προς τις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους.

Σε ανάλυσή του το Politico αναφέρεται στα πέντε βασικά σημεία από την επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος.

  1. Η άνοδος του AfD συνεχίζεται

Τα κεντρώα κόμματα στη Γερμανία έχουν καταβάλει προσπάθειες να ανακόψουν την πορεία του AfD προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους πως πρόκειται για εξτρεμιστικό μόρφωμα, που δεν έχουν διαστάσει να χαρακτηρίσουν ακόμα και ναζιστικό. Οι τοπικές αρχές ασφαλείας έχουν μάλιστα χαρακτηρίσει τους πυρήνες του κόμματος σε Θουριγγία και Σαξονία, εξτρεμιστικές οργανώσεις που στοχεύουν στην υπονόμευση της γερμανικής δημοκρατίας. Παρά τις προειδοποιήσεις το AfD συνεχίζει να κερδίζει έδαφος. Αυτό το φαινόμενο υποδηλώνει ότι οι προειδοποιήσεις από τους κεντρώους ηγέτες ενδέχεται να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, αποξενώνοντας περαιτέρω τους ψηφοφόρους του AfD.

2. Το νέο κόμμα BSW αναδεικνύεται σε βασικό πολιτικό παίκτη και ρυθμιστή

Νικητής της βραδιάς των εκλογών όμως ήταν και το λαϊκίστικο BSW, το οποίο κατέλαβε την Τρίτη θέση στις δύο πολιτείες. Το κόμμα σχηματίστηκε πριν από λίγους μήνες και συνδυάζει παροδοσιακά δεξιές θέσεις σε θέματα μετανάστευσης με αντιπολεμικές θέσεις, ζητώντας παράλληλα την άμεση διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας στην Ουκρανία. Η επιτυχία του BSW το κάνει ρυθμιστικό παράγοντα για τις κυβερνήσεις σε πολιτειακό επίπεδο καθώς οι υπόλοιποι σχηματισμοί έχουν

Η επιτυχία του BSW οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι υπόλοιποι πολιτικοί σχηματισμοί έχουν δεσμευτεί να μην σχηματίσουν συνασπισμούς με το AfD, καθιστώντας το BSW απαραίτητο για τον σχηματισμό κυβερνήσεων σε πολιτειακό επίπεδο.

3. Οι ψηφοφόροι τιμωρούν τον κυβερνητικό συνασπισμό

Τα τρία κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού – το SPD του Σολτς, οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο FDP – υπέστησαν σημαντικές απώλειες στις εκλογές της Κυριακής. Στη Θουριγγία, οι Πράσινοι και το FDP δεν κατάφεραν να περάσουν το όριο του 5% και έχασαν την εκπροσώπησή τους στο τοπικό κοινοβούλιο. Το SPD, αν και υπέστη λιγότερες απώλειες, συνέχισε την πτωτική του πορεία, γεγονός που αντανακλά την απογοήτευση των ψηφοφόρων με την απόδοση της κυβέρνησης.

Αντανακλώντας την επίδραση που έχει το AfD στην πολιτική σκηνή της χώρας, η κυβέρνηση Σολτς προσπάθησε να ανατρέψει την τύχη της λίγο πριν τις κάλπες, παίρνοντας αυστηρά μέτρα για τη μετανάστευση.

4. Η ανατολική Γερμανία ψηφίζει AfD

Πολλά είναι τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη που κερδίζουν ψήφο διαμαρτυρίας, όμως στην ανατολική Γερμανία οι ψηφοφόροι έχουν αγκαλιάσει το AfD. Έρευνες έδειξαν ότι ένας στους δύο ψηφοφόρουςσε Θουριγγία και Σαξονία ψηφίζει το AfD επειδή πιστεύει στο μήνυμά του. Πιστεύουν ότι το AfD είναι το καλύτερο κόμμα για την εκπροσώπηση των συμφερόντων της ανατολικής Γερμανίας, ιδιαίτερα σε θέματα ασύλου και μεταναστευτικής πολιτικής.

5. Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνήσεων ενδέχεται να είναι μακροχρόνιες

Η συγκρότηση κυβερνήσεων στην ανατολική Γερμανία γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, όπως δείχνει το παράδειγμα της Θουριγγίας το 2019, όταν μια μεγάλη πολιτική κρίση ξέσπασε μετά την εκλογή του Τόμας Κέμμεριχ από το FDP ως πρωθυπουργού με τη στήριξη του AfD. Η συνεργασία αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε εθνικό επίπεδο, αναγκάζοντας τον Κέμμεριχ να παραιτηθεί.

Παρά την ισχυρή επίδοση του AfD στη Θουριγγία και τη Σαξονία, το κόμμα είναι απίθανο να αναλάβει την εξουσία, καθώς όλα τα άλλα κόμματα έχουν δηλώσει ότι δεν θα σχηματίσουν συνασπισμούς με αυτό. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα του πολιτικού σκηνικού καθιστά πιθανό ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνήσεων θα διαρκέσουν μήνες, με το AfD να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να ενισχύσει τη θέση του.