Η «οικογένεια Καζαμόνικα», ένα συνδικάτο τύπου μαφίας που δρα στη Ρώμη και γύρω από αυτήν, κατηγορήθηκε ότι άφησε την Κυριακή ένα μαύρο φέρετρο μπροστά από την κατοικία μιας ακτιβίστριας, που αγωνίζεται κατά του οργανωμένου εγκλήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής αστυνομίας.

Η ακτιβίστρια, Τιτσιάνα Ρόντσιο, είναι πρόεδρος μιας οργάνωσης κατά της μαφίας, ονόματι «Toripiubella», η οποία πήρε το όνομά της από τη γειτονιά Tor Bella Monaca, όπου βρίσκονταν οι κύριες επαύλεις των «Καζαμόνικα», μέχρι που κατεδαφίστηκαν από τη δημοτική αρχή το 2018 και το 2019. Κατά την κατεδάφιση εντοπίστηκε αμύθητος θησαυρός από κοσμήματα, έργα τέχνης αλλά και μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Η Ρόντσιο είπε ότι είδε το φέρετρο και ότι οι συνεργάτες της της έστειλαν και φωτογραφίες του, αλλά ότι δεν κατάλαβε αμέσως ότι μέσω αυτού την απειλούσαν.

«Δεν φοβάμαι, προχωρώ!», είπε η Ρόντσιο στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Αυτές είναι ανόητες κινήσεις, που μας θυμώνουν ακόμη περισσότερο και μας πεισμώνουν να αγωνιστούμε».

Η αστυνομία της Ρώμης είπε στο CNN τη Δευτέρα ότι το φέρετρο εξετάζεται για δακτυλικά αποτυπώματα. Η Toripiubella, η ακτιβιστική ομάδα της Ρόντσιο, δεν θέλησε να προβεί σε δημόσια δήλωση, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Ρόντσιο έχει καταγγείλει αρκετά μέλη της οικογένειας στο παρελθόν και παρότι έχουν διαρρήξει πολλές φορές το σπίτι και το γραφείο της, στην εφημερίδα «La Repubblica» σχολίασε πως «δεν βρίσκεις κάθε μέρα ένα φέρετρο κάτω από το σπίτι σου».

Κόμματα και φορείς καταδίκασαν την απόπειρα εκφοβισμού της ακτιβίστριας.

Η «Καζαμόνικα» αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως εγκληματική οργάνωση τύπου μαφίας από τη Διεύθυνση Ερευνών κατά της Μαφίας της Ιταλίας, ή DIA, τη δεκαετία του 1970. Συχνά συνδέεται με εκβιασμό και τοκογλυφία, αλλά έχει επίσης εμπλακεί σε απειλές όπως αυτή κατά της Ρόντσιο και υποθέσεις δολοφονίας. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 1.000 μέλη της.

Η εγκληματική ομάδα έγινε πρωτοσέλιδο το 2015, όταν οι αρχές της Ρώμης της επέτρεψαν να πραγματοποιήσει μια προκλητικής χλιδής κηδεία για τον πατριάρχη της οικογένειας, Βιτόριο Καζαμόνικα, που περιελάμβανε μια άμαξα για το φέρετρό του και ένα ελικόπτερο που έριχνε ροδοπέταλα πάνω από τη γειτονιά Tor Bella Monaca.

Μάλιστα, η δημόσια κηδεία διέθετε αστυνομική προστασία και μια μπάντα έξω από την εκκλησία, που έπαιζε εμβατήρια από την… τριλογία του Νονού.