Επίθεση στον πρόεδρο της Αιγύπτου εξαπέλυσε ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, χαρακτηρίζοντας τον Χόσνι Μουμπάρακ ως αποκλειστικά υπεύθυνο για το αιματοκύλισμα της χώρας και καλώντας τον να εγκαταλείψει την εξουσία.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο 68χρονος νομπελίστας δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την εξουσία στην Αίγυπτο μέσω «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών» ή εάν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ σημείωσε πως ο διορισμός ενός αντιπροέδρου κι ενός νέου πρωθυπουργού από τον Μουμπάρακ είναι ανωφελής.

Ο ΕλΜπαραντέι επέκρινε τον πρόεδρο Μουμπάρακ υποστηρίζοντας ότι «δεν ακούει» το λαό, που απαιτεί η 30χρονη κυριαρχία του στην πολιτική ζωή της χώρας να λάβει τέλος.

«Ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν άκουσε το λαό», δήλωσε ο ΕλΜπαραντέι και χαρακτήρισε τους διορισμούς αντιπροέδρου και αντιπροέδρου «άχρηστους». «Πρόκειται απλά για αλλαγή προσώπων, όταν εμείς μιλάμε για αλλαγή καθεστώτος. Ο Αιγυπτιακός λαός λέει ένα πράγμα: “Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πρέπει να φύγει”».

Ο πρώην επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA) κάλεσε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να διοργανώσει εκλογές το ταχύτερο, στη συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά στο Αλ Τζαζίρα. Ακόμη, έκανε λόγο για κατάρτιση νέου Συντάγματος στην Αίγυπτο.

Ο ΕλΜπαραντέι σημείωσε ότι «η όποια προσπάθεια να καταπνιγούν τα λαϊκά αιτήματα θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια στην Αίγυπτο, και καθιστώ τον πρόεδρο Μουμπάρακ εξ ολοκλήρου υπεύθυνο». Και πρόσθεσε: «ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από το λαό. Κι όσο το καθεστώς δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι πια καιρός να φύγει και ότι θέλουμε ένα νέο καθεστώς, η Αίγυπτος θα καταρρέει».

Αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις, είπε πως «ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν την Αίγυπτο. . . πρέπει να υποστηρίζουν το λαό, όχι τους δυνάστες του».