Ο ποταμός Σηκουάνας αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης του έρωτα. Ωστόσο, είναι γνωστός και για τη μόλυνσή του, καθώς χρησιμοποιείται ως χωματερή εδώ και αιώνες. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πόλης να φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, υπήρξε δέσμευση για τον καθαρισμό του ποταμού, ώστε οι κολυμβητές να μπορούν να αγωνιστούν στο φυσικό περιβάλλον της πόλης. Δυστυχώς, όμως, από όσο φαίνεται ο ποταμός παραμένει μολυσμένος, αφού τρεις αθλητές ασθένησαν μετά από δοκιμαστική κολύμβηση στα νερά, ενώ έρευνες εντόπισαν επίπεδα βακτηρίων E. coli κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Ανά καιρούς, ο ποταμός αυτός έχει γεμίσει με κάθε είδους αντικείμενα και ζώα, από πολύτιμα μέχρι τα πιο παράξενα: πολλά από αυτά αναμενόμενα, όπως μπουκάλια, ποδήλατα, πινακίδες, ομπρέλες και αυτοκίνητα, αλλά και μερικά πραγματικά απροσδόκητα και εκπληκτικά, όπως αρχαιολογικά ευρήματα και εξωτικά ζώα. Από βλήματα του 19ου αιώνα μέχρι χρυσές μέλισσες των Μεροβίγγειων, και από πιράνχας μέχρι κροκόδειλους, ο Σηκουάνας έχει αναδείξει έναν αληθινό θησαυρό αναμνήσεων και παραδόξων μέσα από τα νερά του.

Ζωντανός κροκόδειλος του Νείλου

Το 1984, ένας κροκόδειλος παραλίγο να βγει μέσα από τις παριζιάνικες τουαλέτες. Εντοπίστηκε να σέρνεται γύρω από την Pont Neuf, και τελικά βρέθηκε στους ζεστούς, πλούσιους σε τροφή, υπονόμους εκεί κοντά. Οι Αρχές συνέλαβαν το ζώο, το οποίο ευτυχώς βρήκε σπίτι σε ένα γαλλικό ενυδρείο.

Χρυσές μέλισσες των Μεροβίγγειων

Το 1653, ένας λιθοξόος ανακάλυψε έναν τάφο των Μεροβίγγειων που περιείχε πεντακόσιες χρυσές μέλισσες διακοσμημένες με τον λίθο γρανάτη, οι οποίες χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα. Αυτές οι μέλισσες πέρασαν στα χέρια της γαλλικής βασιλικής οικογένειας, δόθηκαν στον Βασιλιά Ήλιο και εκτίθεντο στο Λούβρο και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Ωστόσο, τον 19ο αιώνα κλάπηκαν και χάθηκαν για μεγάλο διάστημα. Τελικά, η Αστυνομία ανέσυρε μόνο δύο από αυτές τις διάσημες μέλισσες από τον ποταμό… πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα υπάρχουν πολλές ακόμα που περιμένουν να βρεθούν.

Ένα σπαθί Βίκινγκ

Η ανακάλυψη ενός σπαθιού των Βίκινγκ στον ποταμό Σηκουάνα αποτέλεσε μια σημαντική αρχαιολογική εύρεση που απέδειξε την παρουσία των Βίκινγκ στη Γαλλία κατά τον Μεσαίωνα. Το σπαθί, πιθανώς του 9ου ή 10ου αιώνα, βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών κοντά στον ποταμό, υποδεικνύοντας την έκταση των επιδρομών και των εμπορικών δραστηριοτήτων των Βίκινγκ στην περιοχή. Αυτή η εύρεση επιβεβαιώνει τις ιστορικές πηγές που καταγράφουν την παρουσία των Βίκινγκ στη βόρεια Γαλλία και συμβάλλει στην κατανόηση του πώς επηρέασαν τον πολιτισμό και την πολιτική σκηνή της εποχής.

Πιράνχας

Ο Σηκουάνας δεν φημίζεται για την καθαριότητά του, επομένως η εύρεση εξωτικών ειδών ψαριών είναι σπάνια. Το 2013, ένας Παριζιάνος έπιασε ένα χορτοφάγο πιράνχα, γνωστό ως pacu, το οποίο είναι ενδημικό στον Αμαζόνιο. Με πλήρη σειρά δοντιών, αυτό το ψάρι μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο – είναι γνωστό ότι δαγκώνει τους όρχεις των ανδρών που κολυμπούν στα νερά του, μπερδεύοντάς τους με φρούτα ή ξηρούς καρπούς. Άλλος ένας λόγος για να αποφεύγει κανείς το κολύμπι στον Σηκουάνα…

Ένα γαλατικό πλοίο

Ο Άρθουρ Φοργέ, διάσημος συλλέκτης και έμπορος αρχαιοτήτων, ήταν γνωστός για την εύρεση κάθε είδους αντικειμένου μέσα και γύρω από τον Σηκουάνα κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Μια από τις πιο διάσημες ανακαλύψεις του συνέβη το 1862: ένα γαλατικό πλοίο στην άκρη της Île de la Cité. Χρονολογείται από τους πρώτους Παριζιάνους και το αντικείμενο ήταν μεγάλη ανακάλυψη για την εποχή… τόσο σημαντική που ο Φοργέ το προσέφερε στην Αυτοκράτειρα της Γαλλίας.

Πυρομαχικά του 19ου αιώνα

Το 2012, δύτες ανακάλυψαν ένα βλήμα πυροβολικού που χρονολογείται από μια μάχη του 1870, στην περιοχή του πολυκαταστήματος Samaritaine. Δεν ήταν το πρώτο, ούτε αναμένεται να είναι το τελευταίο όπλο που βρέθηκε στον ποταμό. Κάθε χρόνο ανασύρονται από τον Σηκουάνα περίπου δώδεκα βλήματα ή κομμάτια πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων και ευρημάτων από τους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Μια χελώνα alligator

Ο κροκόδειλος δεν ήταν το μόνο εκπληκτικό πλάσμα που παραμόνευε στα νερά. Το 2009, μια χελώνα alligator από τη Βόρεια Αμερική βρέθηκε να επιπλέει στον Σηκουάνα. Η Αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όπως και ο κροκόδειλος, το ζώο εγκαταλείφθηκε από κάποιον που δεν ήξερε τι να το κάνει.

Ο πύθωνας του Παρισιού

Δεν ήταν όλα τα ζώα τόσο τυχερά. Μια από τις πιο διάσημες ανακαλύψεις έγινε το 2012, όταν η Αστυνομία βρήκε έναν πύθωνα να επιπλέει στον ποταμό – χωρίς το κεφάλι του. Ζύγιζε περίπου 40 κιλά και είχε μήκος 3 μέτρα. Ο αποκεφαλισμένος πύθωνας έγινε πρωτοσέλιδο στο Παρίσι… και όλοι μας κρυφά ευχαριστηθήκαμε που ήταν ήδη νεκρός πριν πεταχτεί στον ποταμό. Το κεφάλι δεν βρέθηκε ποτέ.

Μια φάλαινα μπελούγκα

Αυτή είναι μια θλιβερή ιστορία. Το 2022, μια φάλαινα μπελούγκα παρασύρθηκε στον Σηκουάνα, στο φράγμα γλυκού νερού στο St.-Pierre-La-Garenne, περίπου 45 μίλια βορειοδυτικά του Παρισιού. Πρόκειται για ένα είδος φάλαινας που ζει συνήθως στα ψυχρά νερά του Αρκτικού Ωκεανού και το γεγονός ότι βρέθηκε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το φυσικό της περιβάλλον καθιστούσε την επιβίωσή της δύσκολη. Οι προσπάθειες διάσωσής της κινητοποίησαν πολλές ομάδες ειδικών, οι οποίες την παρακολουθούσαν και προσπάθησαν να την επαναφέρουν σε ασφαλές περιβάλλον. Δυστυχώς, η μπελούγκα τελικά δεν τα κατάφερε, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια είδη λόγω των κλιματικών αλλαγών και της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Τα πιο συνηθισμένα ευρήματα στον ποταμό Σηκουάνα:

Ποδήλατα: Τα ποδήλατα είναι από τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που ανακαλύπτονται στον Σηκουάνα. Πολλά από αυτά είναι κλεμμένα και στη συνέχεια πετάγονται στον ποταμό, ενώ άλλα καταλήγουν εκεί λόγω ατυχημάτων ή βανδαλισμών.

Αυτοκίνητα και μηχανές: Παρόλο που δεν είναι τόσο κοινά όσο τα ποδήλατα, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες εντοπίζονται σχετικά συχνά στον Σηκουάνα. Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται με εγκληματικές δραστηριότητες ή ατυχήματα.

Χρηματοκιβώτια και κοσμήματα: Τα χρηματοκιβώτια που πετάγονται στον Σηκουάνα είναι συνήθως αποτελέσματα κλοπών. Αυτά τα αντικείμενα είτε αδειάζονται και στη συνέχεια πετιούνται, είτε πετιούνται πλήρη για να εξαφανιστούν τα πειστήρια κλοπής. Τα κοσμήματα είναι επίσης συχνά ευρήματα, ιδιαίτερα κοντά στις γέφυρες του Παρισιού.