Περιορισμό της ανάπτυξης το τρέχον έτος προκαλούν οι πλημμύρες που έπληξαν αρκετές περιοχές της Αυστραλίας τους τελευταίους μήνες, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ.

Σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η αύξηση του ΑΕΠ στη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους θα μειωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εξαιτίας των πλημμυρών, επισήμανε η Γκίλαρντ μιλώντας στο National Press Club.

Στις αρχές Νοεμβρίου, πριν τις πλημμύρες, ο υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σουάν είχε ανακοινώσει ανάπτυξη 3,25% για το οικονομικό έτος 2010-2011, το οποίο λήγει στις 30 Ιουνίου.

Στην καλύτερη περίπτωση το άμεσο κόστος των πλημμυρών για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό είναι 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (4,07 δισ. ευρώ), πρόσθεσε η πρωθυπουργός, η οποία τόνισε ότι οι πλημμύρες «ίσως να είναι η δαπανηρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία μας».

Για να αντιμετωπίσει τα έξοδα αυτά, η αυστραλιανή κυβέρνηση θα επιβάλλει έκτακτο φόρο 0,5% σε αυτούς που τα εισοδήματα τους ξεπερνούν τα 50.000 δολάρια Αυστραλίας. Από τον φόρο αυτό εξαιρούνται οι εστίες που επλήγησαν άμεσα από τις πλημμύρες.

Η Καμπέρα σκοπεύει να επιταχύνει την έκδοση προσωρινών αδειών εργασίας για τους μετανάστες που επιθυμούν να εργαστούν στις πληγείσες περιοχές.