Η επιστροφή του πρώην δικτάτορα Ζαν Κλοντ «Μπέιμπι Ντοκ» Ντιβαλιέ στην Αϊτή την περασμένη Κυριακή προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση στη χώρα της Καραϊβικής–που ήδη βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση, σημείωσε ο Εμίλ Σέπερς στο People’s World αυτήν την εβδομάδα.
Ο Ντιβαλιέ ο πρεσβύτερος υπήρξε ένας από τους χειρότερους τυράννους που κυβέρνησαν στην Αμερικάνικη ήπειρο τον 20ό αιώνα, και ο γιος του η ενσάρκωση εκείνου του παλιού ρητού ότι σόι πάει το βασίλειο. Κυβερνώντας με τη στήριξη των ανηλεών παραστρατιωτικών που αποκαλούνταν Tonton Macoutes (κυριολεκτικά «Ο θείος τσουβάλι», ο μυθικός μπαμπούλας στην Αϊτή που όσα παιδιά δεν έτρωγαν το φαΐ τους τα έβαζε σε ένα τσουβάλι και τα σέρβιρε για πρωινό) οι Ντιβαλιέ, πατέρας και γιος, πιστεύεται ότι σφαγίασαν έως και 60.000 πολιτικούς τους αντιπάλους. Καταλήστευσαν την Αϊτή. Αλλά στηρίχθηκαν σθεναρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι ήταν αφοσιωμένοι αντικομμουνιστές.
Όταν εν τέλει ο Μπέιμπι Ντοκ ανατράπηκε το 1986, οι Τοντόν Μακούτ και ο στρατός του παρέμειναν, προστατεύοντας τα συμφέροντα μιας μικροσκοπικής μειονότητας πλουσίων. Ένας ριζοσπάστης ιερέας, ο Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ, κέρδισε σαρώνοντας τους αντιπάλους του στις προεδρικές εκλογές του 1991, αλλά ανατράπηκε πολύ γρήγορα από το στρατό. Το 1994, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον επενέβη για να επαναφέρει τον Αριστίντ στην εξουσία, αποσπώντας του εμπορικά προνόμια που έπληξαν τους μικρούς αγρότες της Αϊτής. Ο Αριστίντ εξελέγη ξανά το 2001, αλλά ανατράπηκε για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά από την κυβέρνηση Μπους και τη Γαλλία το 2004.
Ακολούθησε η επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών με την αποστολή μιας δύναμης που απεχθάνονται οι φτωχοί στην Αϊτή, ο σεισμός του 2010 και η επιδημία χολέρας η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή 4.000 ανθρώπων. Τα δισεκατομμύρια της υπεσχημένης οικονομικής βοήθειας φθάνουν στη χώρα με ρυθμό χελώνας.
Ο Ντιβαλιέ εξέφρασε σε συνέντευξή του σε δεκάδες δημοσιογράφους την Τετάρτη, τη θέλησή του να συμμετάσχει στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όσους έχασαν συγγενείς τους από το σεισμό και όσους ενδεχομένως επλήγησαν επί των ημερών του στην εξουσία.
Οι πλούσιες ελίτ που υποστήριζαν το καθεστώς Ντιβαλιέ στο παρελθόν πιθανώς ενθάρρυναν την επιστροφή του, ελπίζοντας ότι το μετεκλογικό χάος θα του επιτρέψει να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο.
Ο Ντιβαλιέ συνελήφθη, έμεινε υπό κράτηση μερικές ώρες κι απελευθερώθηκε αυτή την εβδομάδα. Η κυβέρνηση της Αϊτής ανακοίνωσε ότι μπορεί να τον δικάσει για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και κλοπή κρατικών πόρων -χωρίς να αναφέρει τίποτε για τις δολοφονίες και τις αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καθεστώτος του. Αλλά ήδη, μηνύσεις υποβάλλονται από ορισμένα από τα μυριάδες θύματα των Τοντόν Μακούτ, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία και την πρώην εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, την Μισέλ Μοντάς.