Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Σίφα στην Πόλη της Γάζας Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για «βασανιστήρια», αφού αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από επτά και πλέον μήνες κράτησης.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Σίφα,του μεγαλύτερου στον παλαιστινιακό θύλακα, αφέθηκαν ελεύθεροι από το Ισραήλ και μεταφέρθηκαν σε ιατρικά κέντρα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε σήμερα ιατρική πηγή από το νοσοκομείο Μαρτύρων αλ-Άκσα στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ.

Πέντε μεταξύ αυτών εισήχθηκαν σε αυτό το νοσοκομείο και οι άλλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Χαν Γιούνις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο αναφορικά με την απελευθέρωση των κρατουμένων, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες».

Ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια δήλωσε ότι υποβλήθηκε σε «σοβαρά βασανιστήρια» κατά την κράτησή του στο Ισραήλ και ότι υπέστη κάταγμα στο δάκτυλο.

«Οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε κάθε είδος βασανιστηρίου», δήλωσε ο γιατρός σε συνέντευξη Τύπου. «Πολλοί κρατούμενοι πέθαναν σε κέντρα ανάκρισης και στερήθηκαν τροφή και φάρμακα».

«Για δύο μήνες, οι κρατούμενοι δεν έτρωγαν παρά μόνο ένα κομμάτι ψωμί την ημέρα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «υποβάλλονταν σε σωματική και ψυχολογική ταπείνωση».

Ο γιατρός, που συνελήφθη στα τέλη Νοεμβρίου, δήλωσε ότι τέθηκε υπό κράτηση «χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες».

Τα νοσοκομεία της Γάζας έχουν στοχοποιηθεί σκληρά από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε το Ισραήλ στο παλαιστινιακό έδαφος, μετά την αιματηρή επιδρομή στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου από ενόπλους της Χαμάς. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα από το 2007, ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που η ίδια η ισλαμιστική οργάνωση αρνείται.

Το ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Χαν Γιούνις ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της ορθοπεδικής κλινικής του, ο δρ Μπάσαμ Μικντάντ, επίσης αφέθηκε σήμερα ελεύθερος «μετά τη σύλληψή του πριν από κάποιους μήνες».

Πηγή: ΑΠΕ