Η αντι-ισραηλινή διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια έληξε το βράδυ της Τρίτης, όταν η Αστυνομία της Νέας Υόρκης εισέβαλε στον πανεπιστημιακό χώρο, σε μια τεράστια επιχείρηση «σκούπα» και διέλυσε τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ των Παλαιστινίων για τον πόλεμο που συνεχίζεται στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και κάποιοι οι οποίοι δεν ήταν φοιτητές.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ορισμένους από όσους τέθηκαν υπό κράτηση προέκυψαν την Τετάρτη, καθώς ο δήμαρχος, Έρικ Άνταμς, τους κατηγόρησε ως «εξωτερικούς ταραχοποιούς», ότι σπέρνουν χάος στις πανεπιστημιουπόλεις των κολεγίων που πολιορκούνται από διαδηλώσεις.

Η Αστυνομία της Νέας Υόρκης έβαλε οριστικό τέλος στις διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ και στα δύο πανεπιστήμια του Μανχάταν και οδήγησε σε περισσότερες από 280 συλλήψεις.

Στο Κολούμπια, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έκαναν κατάληψη σε ένα ακαδημαϊκό κτίριο, ενώ κάποιοι άλλοι κατασκήνωσαν στο South Lawn, με τουλάχιστον 109 διαδηλωτές να συλληφθούν, σύμφωνα με τις Αρχές, ενώ άλλοι τέθηκαν υπό κράτηση.

Μεταξύ των μη φοιτητών που προσήχθησαν από τους αστυνομικούς ήταν ο 42χρονος Fernando Bobis, γιατρός στο Washington Heights, ο οποίος παραπονιόταν την Τετάρτη το πρωί για τις συνθήκες που αντιμετώπιζε πίσω από τα κάγκελα. «Πεντέμισι ώρες σε ένα κελί χωρίς μπάνιο, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό. Δυσκολεύτηκα να ελέγξω την ινσουλίνη μου, για να βεβαιωθώ ότι ήμουν καλά. Είμαι διαβητικός τύπου 1», είπε ο Bobis στους δημοσιογράφους μετά τη διαδικασία της σύλληψής του στα κεντρικά γραφεία του NYPD. Ο Bobis συνελήφθη στο κολέγιο του CUNY (City University of New York).

Ο γιατρός ήταν μεταξύ πολλών διαδηλωτών που απελευθερώθηκαν από το One Police Plaza, καθώς εκατοντάδες σύντροφοί τους, τους υποδέχτηκαν με ζητωκραυγές και μοίρασαν εμφιαλωμένο νερό, φαγητό και αντηλιακό.

Ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μπράουν, ο οποίος κατηγορήθηκε για ανάρμοστη συμπεριφορά, δεν ήταν ο μόνος μη φοιτητής που συνελήφθη μέσα σε μια νύχτα.

Την ίδια στιγμή, ο γνωστός αντι-ισραηλινός διαδηλωτής, Jesse Pape, 47 ετών, ο οποίος συγκρούστηκε με αξιωματικούς του NYPD σε άλλες αντι-ισραηλινές συγκεντρώσεις, υπέστη επίσης κράτηση για δύο κατηγορίες για επίθεση μετά από διαμαρτυρία στο CUNY.