Έχει τύχει αρκετές φορές είτε στο δικό μας καθιστικό είτε στο σαλόνι ενός άλλου σπιτιού να κοιτάξουμε γύρω μας και κάτι να «κλωτσάει» στο μάτι, να νιώθουμε πως έχουν γίνει λάθη.

Αυτά τα σφάλματα μπορεί να είναι και πολύ μικρά, όπως για παράδειγμα ένας πίνακας να είναι κρεμασμένος σε λάθος ύψος ή το χαλί να έχει λάθος μέγεθος για τον συγκεκριμένο χώρο, ωστόσο επηρεάζουν αισθητά το τελικό αποτέλεσμα, καθώς γίνονται αντιληπτά και τελικά μας ενοχλούν.

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε τα πιο κοινά διακοσμητικά λάθη που κάνετε, όταν διακοσμείτε το καθιστικό σας, ώστε να τα αποφύγετε ή να τα διορθώσετε και να βελτιώσετε την εικόνα του χώρου:

Kάνετε λάθος επιλογή καναπέ

Ο σωστός καναπές είναι το άλφα και το ωμέγα ενός λειτουργικού και όμορφου καθιστικού. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι το ύψος των καθισμάτων, καθώς τα πολύ χαμηλά δυσκολεύουν την κίνηση. Σημαντικές είναι και οι σωστές αναλογίες του καναπέ με τα υπόλοιπα έπιπλα, καθώς και με το μέγεθος του χώρου. Να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα του υφάσματος του καναπέ και στη διαχρονικότητα του σχεδίου του, ώστε να μη δείχνει ξεπερασμένος σε μια πενταετία.

Διακοσμείτε το σαλόνι σας σαν εκθεσιακό χώρο καταστήματος

Ένα λάθος του παρελθόντος που ισχύει μέχρι σήμερα είναι πως πολλοί άνθρωποι αγοράζουν όλα τους τα έπιπλα ασορτί και από το ίδιο μαγαζί, με αποτέλεσμα το καθιστικό τους να μοιάζει με βιτρίνα μιας συγκεκριμένης επιπλοποιΐας. Μην κάνετε αυτό το λάθος και συνδυάστε έπιπλα από διαφορετικά καταστήματα, με διαφορετικά στιλ και υφάσματα, ακόμη και από διαφορετικές εποχές, καθώς κάθε ένα έχει το δικό του χαρακτήρα και όλα μαζί δίνουν στο σαλόνι σας προσωπικότητα.

Στρώνετε μικρό χαλί σε σχέση με τον χώρο

Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνετε στο σαλόνι είναι πως βάζετε ένα μικρό χαλί και το χαντακώνετε. Τα καθιστικά χρειάζονται πάντα χαλί διαστάσεων τουλάχιστον 2,5×3 μέτρων αλλά και μεγαλύτερα, εκτός αν μιλάμε για γκαρσονιέρες. Ένα μεγάλο χαλί θα δείξει πλούσιο τον χώρο που θα ορίσει και θα προσθέσει ζεστασιά και άνεση στο σαλόνι σας, αναβαθμίζοντας την εικόνα του.

Κρεμάτε τους πίνακες σε λάθος ύψος

Αν κρεμάσετε έναν πίνακα σε λάθος ύψος, έχετε κάνει ένα από τα μεγαλύτερα διακοσμητικά λάθη. Τα κάδρα πρέπει κατά κανόνα να βρίσκονται κρεμασμένα στο ύψος των ματιών, εκτός αν μιλάμε για συνθέσεις όπου αναγκαστικά, επειδή έχουμε πολλά έργα τέχνης, θα πρέπει να παίξετε με τα ύψη. Για να βρείτε το σωστό σημείο που θα τοποθετήσετε τον πίνακα υπάρχει ο εξής κανόνας: Xωρίστε τον τοίχο κάθετα σε τέσσερα ίσα κομμάτια από κάτω προς τα πάνω. Τα έργα τέχνης πρέπει να βρίσκονται στο τρίτο κομμάτι (μετρώντας από το πάτωμα προς το ταβάνι). Κρεμάστε τα με συμμετρία και αρμονία.

Δεν «ζείτε»το σαλόνι σας

Παλαιότερα τα σαλόνια ήταν κλεισμένα πίσω από μια πόρτα που δεν άνοιγε σχεδόν ποτέ, ώστε να μένουν ανέγγιχτα για να μη χαλάσουν. Αυτή η νοοτροπία είναι ξεπερασμένη και δεν ισχύει πια, καθώς πλέον ο κόσμος ζει τους χώρους του σπιτιού του στο έπακρο. Τι νόημα έχει ένα σαλόνι που δεν το χρησιμοποιείτε και μόνο το κοιτάτε; Το καθιστικό σας δεν είναι μουσείο, είναι ένα δωμάτιο για να δημιουργήσετε αναμνήσεις. Κι αν φθαρεί ή χαλάσει κάτι, θα το αντικαταστήσετε. Μην περιορίζεστε.