Είναι γεγονός ότι το υαλουρονικό οξύ έχει εκτοξεύσει τη δημοτικότητά του στα ύψη τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα φροντίδας του δέρματος. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, το σώμα σας παράγει φυσικά υαλουρονικό οξύ, το οποίο βρίσκεται πιο συχνά στα μάτια, τις αρθρώσεις και το δέρμα, όπου δρα ως λιπαντικό για να βοηθήσει τους ιστούς να διατηρήσουν την υγρασία τους.

Εκτός, όμως, από το να διατηρεί τα πράγματα ενυδατωμένα, το υαλουρονικό οξύ μπορεί, επίσης, να βοηθήσει αυτούς τους ιστούς να παραμείνουν λείοι και ελαστικοί.

Υαλουρονικό οξύ

Ωστόσο, το υαλουρονικό οξύ μπορεί, επίσης, να παραχθεί σε ένα εργαστήριο για εμπορική χρήση. Μάλιστα, στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, το υαλουρονικό οξύ τραβάει εξωτερική υγρασία για να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος. «Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο δέρμα που δείχνει υπέροχο», δήλωσε στο NBC News ο δερματολόγος Dr. Barry Goldman.

Σε αντίθεση με άλλα όξινα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, το υαλουρονικό οξύ είναι ευεργετικό για όλους τους τύπους δέρματος και είναι εξαιρετικά απίθανο να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό, εκτός αν το προϊόν που χρησιμοποιείτε περιέχει άλλα σκληρά συστατικά, όπως αρώματα. Εφόσον το υαλουρονικό οξύ είναι τόσο καλό για το δέρμα σας, λοιπόν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πληγές και σκισίματα;

Η εφαρμογή υαλουρονικού οξέος στις πληγές μπορεί να επιταχύνει την επούλωση

Υαλουρονικό οξύ

Όπως αποδεικνύεται, το υαλουρονικό οξύ μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση πληγών στο δέρμα σας. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της φλεγμονής, στην αναγέννηση των ιστών και να αφήσει το σώμα σας να γνωρίζει πού να σχηματίσει περισσότερα αιμοφόρα αγγεία για να αποκαταστήσει τη ζημιά, εξηγεί το Healthline.

Η εφαρμογή υαλουρονικού οξέος απευθείας σε μια ανοιχτή πληγή στο δέρμα σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεγέθους της πληγής και στην ανακούφιση από τυχόν πόνο και δυσφορία που μπορεί να νιώθετε. Δεδομένου ότι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, μπορεί, επίσης, να βοηθήσει να διατηρήσετε την πληγή σας καθαρή και να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2013  που δημοσιεύθηκε στο International Wound Journal διαπίστωσε ότι η εφαρμογή γάζας με υαλουρονικό οξύ σε έλκη ποδιών ανακούφισε από τον πόνο και επιτάχυνε σημαντικά τη διαδικασία επούλωσης. Ωστόσο, ενώ οι οροί και τα τζελ υαλουρονικού οξέος μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών στο δέρμα σας, δεν είναι σαφές αν τα συμπληρώματα από το στόμα θα είχαν την ίδια επίδραση στην επούλωση των πληγών, συμπεραίνει το Healthline.