Όταν φτάνει η στιγμή να μείνει μια γυναίκα έγκυος, η παλαιά παροιμία «είστε ό,τι τρώτε» βγαίνει αληθινή. Σύμφωνα με την αμερικανική ένωση εγκυμοσύνης, θα πρέπει να δοθεί περιθώριο από τρεις μήνες έως ένα έτος ώστε να έχουν αποτέλεσμα οι όποιες διαιτητικές αλλαγές. Αλλά εάν είστε ήδη στη μέση εγκυμοσύνης, μην πτοείστε- δεν είναι ποτέ πάρα πολύ αργά για να τις αλλάξετε.

Διαβάστε τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές, ώστε το μωρό να είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση χάρη στη διατροφή σας.

Μικρή κατανάλωση οινοπνεύματος
Ένα ποτήρι κρασί ή ένα μπουκάλι μπύρας που και που, πιθανώς, δε θα βλάψει τις πιθανότητες σύλληψής σας. Μόνο σιγουρευτείτε ότι δεν είστε έγκυος, όταν πίνετε, καθώς το οινόπνευμα μπορεί να βλάψει ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Μέτρια κατανάλωση καφεΐνης
Η έρευνα για το εάν η καφεΐνη μπορεί να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα είναι συγκεγχυμένη. Οι ερευνητές γενικά συμφωνούν ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης (λιγότερο από 300 mgs ημερησίως ή περίπου 2 κούπες καφέ) δε θα τις εμποδίσει να μείνουν έγκυοι. Αλλά μπορείτε να κόψετε την καφεΐνη γενικά εάν έχετε δυσκολία σύλληψης ή εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε in vitro γονιμοποίηση, καθώς η καφεΐνη επιφέρει συστολή αιμοφόρων αγγείων, που επιβραδύνουν τη ροή αίματος στη μήτρα και ενδεχομένως γίνεται δυσκολότερη η διαδικασία συγκράτησης του ωαρίου.

Ξανασκεφτείτε τους καθαρούς υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες δε μπορούν να είναι εκτός διατροφής, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τους καταναλώνετε άφθονα. Αρκετοί καθαροί υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά, και το άσπρο ρύζι, δε θα μειώσουν άμεσα την πιθανότητα σας για εγκυμοσύνη αλλά θα αλλάξουν το σώμα σας.

Τρώτε φρούτα και λαχανικά
Σκεφτείτε τα προϊόντα ως πολυβιταμίνες της μητέρας φύσης. Τα φρούτα και τα λαχανικά όχι μόνο δίνουν έναν πλούτο βιταμινών και μεταλλεύματα, αλλά δίνουν επίσης μικροτροφικά στοιχεία διατροφής όπως τα φυτοχημικά και τα αντιοξειδωτικά.

Διότι οι ελεύθερες ρίζες είναι επιβλαβή μόρια που γλιστρούν στο σώμα από το φως του ήλιου έως την εξάτμιση των αυτοκινήτων και μπορούν να βλάψουν τα ωάρια, το σπέρμα, και τα αναπαραγωγικά όργανα. Αγοράστε λοιπόν τα πιο καλά χρωματιστά φρούτα και λαχανικά, όπως τα βακκίνια, οι κόκκινες πιπεριές, και το κατσαρό λάχανο. Ζωηρότερο το χρώμα, θρεπτικότερα προϊόντα. Γεμίστε τα μπολ φρούτων και καταναλώστε ημερησίως περίπου 2 μπολ φρούτα και 3 μπολ λαχανικά.

Να είστε σχολαστικές με τα ψάρια

Εάν οι εκθέσεις των υψηλών επιπέδων υδραργύρου σας έχουν οδηγήσει εκτός των θαλασσινών, είναι καιρός να επαναξετάσετε. Το σώμα σας χρειάζεται ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για τη βέλτιστη γονιμότητα, και το ψάρι είναι η καλύτερη πηγή. Ακόμα κι αν, τα νέα για τη μόλυνση υδραργύρου στα ψάρια είναι τρομαχτικά για τις μελλοντικές μαμάδες, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο υδράργυρος είναι τοξικός σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο και μπορεί να καθυστερήσει την κυκλοφορία του αίματος μιας γυναίκας για περισσότερο από ένα χρόνο.

Εάν είστε χορτοφάγος ή δεν πολυσυμπαθείτε τα ψάρια, δοκιμάστε τους σπόρους λιναριού (flaxseeds). Οι σπόροι λιναριού είναι η πλουσιότερη πηγή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και είναι εύκολο να τους βρείτε στα καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Αγοράστε τους σπόρους, αλέστε τους σε έναν μύλο καφέ, και ρίξτε τους στα δημητριακά ή τη φρυγανιά ή προσθέστε τους σε ένα smoothie. Εάν βιάζεστε, αγοράστε ένα μπουκάλι με λάδι λιναριού και ρίξτε ένα 1 κουτάλι σούπας ημερησίως στη σαλάτα, στο καλαμπόκι, ή σε μια ψημένη πατάτα. Όμως μην μαγειρέψετε με αυτό το λάδι καθώς η θερμότητα καταστρέφει τις ευεργετικές θρεπτικές ουσίες του.

Αντλήστε σίδηρο

Γεμίστε το απόθεμα σιδήρου του σώματός σας προτού μείνετε έγκυοι, ειδικά εάν έχετε μηνορραγία, λέει ο Sam Thatcher, ενδοκρινολόγος αναπαραγωγής στο κέντρο για την εφαρμοσμένη αναπαραγωγική επιστήμη στην πόλη Johnson, του Tennessee, και συγγραφέας του «Κάνοντας Μωρό: Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για να μείνετε έγκυοι».

Φροντίστε λοιπό από πριν, επειδή μόλις μείνετε έγκυοι, το σώμα σας αντιμετωπίζει δυσκολία να διατηρήσει τα αποθέματα σιδήρου καθώς το μωρό σας αναρροφά το σίδηρό σας. Αυτό σημαίνει ότι χαμηλός σίδηρος στην έναρξη της εγκυμοσύνης σας βάζει σε κίνδυνο για τη μετά τον τοκετό αναιμία — ένας όρος που έχει επιπτώσεις σε 27 % νέων μαμάδων που ρίχνει τα αιμοπετάλια κάτω από το κανονικό και ανεβοκατεβάζει την ενέργειά σας.

Εάν δεν τρώτε πολύ κόκκινο κρέας ή ακολουθείτε μια χορτοφάγο ή vegan διατροφή, πάρτε μία πολυβιταμίνη με το σίδηρο. Και, για να είναι είστε πιο σίγουρες κάντε προληπτικά μία εξέταση αίματος για αναιμία.

Να είστε υποψιασμένες έναντι της λιστερίας
Η λιστερία είναι ένα επιβλαβές βακτηρίδιο που βρίσκεται στα έτοιμα για κατανάλωση κρέατα, τα μαλακά τυριά, και τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι έγκυες γυναίκες έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότερες από άλλους υγιείς ενηλίκους να αρρωστήσουν από την κατανάλωση τροφίμων με λιστερία. Αυτές που προσπαθούν να συλλάβουν πρέπει επίσης να είναι προσεχτικές επειδή η listeriosis (η μόλυνση που προκαλείται από τη λιστερία) μπορεί να προκαλέσει μια αποβολή νωρίς στο πρώτο τρίμηνο- ενδεχομένως προτού καν μάθετε ότι είστε έγκυος.

Για να σκοτώσετε τη λιστερία, θερμάνετε τα υψηλού κινδύνου τρόφιμα στο μικροκύματα έως ότου βράσουν από τον καυτό ατμό. Για να μειώσετε την αύξηση βακτηριδίων στα περισσεύματα, θέστε τη θερμοκρασία του ψυγείου σε 40 βαθμούς ή κατωτέρω. Πετάξτε οποιαδήποτε τρόφιμα που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε εντελώς: Το ωμό σούσι, τα κατεψυγμένα καπνισμένα θαλασσινά (όπως το lox), το μαλακό τυρί που γίνεται από μη παστεριωμένο (ακατέργαστο) γάλα, και άλλα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πηγή: yourbaby.gr