Ο Carlos Santana γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1947 σε ένα χωριό του Μεξικού που λέγεται Αουτλάν. «Μυήθηκε» στη μουσική από τον πατέρα του που ήταν μουσικός και ασχολείτο με τα παραδοσιακά είδη μουσικής.

Ο Carlos Santana ήταν μόνο 8 χρονών όταν εκείνος και η οικογένειά του άφησαν το Μεξικό μετακομίζοντας στην Τιχουάνα (1955). Εκείνη την εποχή ο μικρός Carlos παρέα με την κιθάρα του, ξεκινούσε την μουσική εξερεύνηση στα μονοπάτια της κιθάρας του B.B. King, του T. Bone και του John Lee Hooker με τον οποίον αρκετά χρόνια αργότερα συνεργάστηκε.

O Carlos Santana ακολουθούσε δύο παράλληλους δρόμους. Από τη μία σαν αρχηγός των Santana και από την άλλη σαν σόλο καλλιτέχνης όπου κυκλοφόρησε μια καταπληκτική προσωπική δουλειά με εμφανή τα στοιχεία του jazz-fusion. Το ‘Swing Of Delight’ όπου ο Carlos Santana συνεργάστηκε με δύο από τους μεγαλύτερους τζαζ μουσικούς της δεκαετίας του ’70, τον Herbie Hancock καi τον Wayne Shortner.

Το 1981 ήρθε το «Zebop!», ένα άλμπουμ με αποσπάσματα από συναυλίες των Santana. Το «Zebop!» εντυπωσίασε τους πάντες μια και κανείς μέχρι τότε δεν είχε ακούσει την κιθάρα του Carlos Santana να «σολάρει» έτσι. Από αυτή την συλλογή ξεχώρισε η σύνθεση του Russ Ballard ‘Winning’.

Ακολούθησε η δισκογραφική δουλειά «Havana Moon» (1983) με συνεργασίες του Willie Nelson και του Booker T. Jones ενώ το 1985 κυκλοφόρησε το «Beyond Appearances».

To 1994 το συγκρότημα των Santana εμφανίστηκε στο Woodstock II έχοντας ήδη μια πολύ καλή προϊστορία. Εξάλλου, η εμφάνισή τους στο original φεστιβάλ του Woodstock το 1969 ήταν μία από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας τους.