Στεγασμένο σε ένα εντυπωσιακό, διατηρητέο νεοκλασικό κτήριο υψηλής αισθητικής στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας στο κέντρο της πόλης, το Ble έχει καταφέρει να αποσπάσει βραβεία και προβολή από τα Μέσα του εξωτερικού, καθώς φιλοξενεί τον ψηλότερο ξυλόφουρνο στον κόσμο, που φτάνει τα 12 μ. σε ύψος, και μάλιστα σε σχήμα μονόλιθου που χτίστηκε στο χέρι με λευκό πηλό από την Κρήτη, άχυρο και κατσικότριχες πάνω σε καλαμιές. Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από τη γαλλική λέξη Ble, που στα ελληνικά σημαίνει σιτάρι, αν και ουσιαστικά πρόκειται για ένα ολιστικό concept εστίασης που καλύπτει όλες σχεδόν τις διατροφικές ανάγκες των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της μέρας. Ble_ktirio_edited Για τη Σαρακοστή, μάλιστα, έχει προσθέσει στις προτάσεις του μια σειρά πλούσιων γευστικά πιάτων που ικανοποιούν τους πάντες, χωρίς να τους λείπει τίποτα. Λευκός ταραμάς Caponata (σπιτικός λευκός ταραμάς από 100% καθαρό χαβιάρι μπακαλιάρου Νορβηγίας και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με ελαφρώς σοταρισμένα λαχανικά), σαλάτα θαλασσινών με λάδι τρούφας (χταπόδι, καλαμάρι και γαρίδες αρωματισμένα με λάδι τρούφας φρέσκα φύλλα baby σπανάκι σπαράγγια και πατάτες φούρνου Νευροκοπίου, μαγειρεμένα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με κόκκους espresso arabica παραγωγής του Ble), άγριο ρύζι με γαρίδες (άγριο ρύζι από τον Καναδά με χαρακτηριστική μακριά επίγευση, μαγειρεμένο με ψιλοκομμένο σιμπουλέτ (σχοινόπρασο) σουμάκ και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με ταραμά και γαρίδες), σαλάτα θαλασσινών (χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες με φρέσκα ωμά λαχανικά και ροζ πιπέρι), μπακαλιάρος βάσκων (συνταγή από την χώρα των Bάσκων, μπακαλιάρος σοταρισμένος με γλυκιά κόκκινη πιπεριά και κόκκινο πιπέρι), μοσχοχτάποδο κοκκινιστό (μοσχοχτάποδα Χαλκιδικής σοταρισμένα με κόκκινο κρασί, σάλτσα τομάτας και κρέμα βαλσάμικου, σιγομαγειρεμένο για πολλές ώρες) είναι κάποια από αυτά που σίγουρα θα κινήσουν το ενδιαφέρον σας Ble_____________edited Όσο για εσάς που έχετε ταυτίσει το Ble με τα γλυκά του; Τα Marengata (στρώσεις μαρέγκας, με σπιτική κρέμα πατισερί κρέμα γάλακτος και φρέσκα φρούτα σε παντεσπάνι αμυγδάλου ραντισμένο με νότες Grand Marnier και ντεκόρ κομμάτια μαρέγκας και φρέσκα φρούτα), Mont Blanc (κρέμα κάστανο και κομμάτια κάστανου γλασέ, Βέλγικη σοκολάτα 60% περιεκτικότητα σε κακάομαζα και Ιταλική μαρέγκα με σπιτική κρέμα πατισερί σε παντεσπάνι αμυγδάλου, ντεκόρ σπαγγέτι κάστανου) και Savarin (κρέμα ιταλικής μασκαρπόνε με βανίλια Ταϊτής και ολόφρεσκα φρούτα του δάσους σε αυθεντική γαλλική ζύμη savarin με εκχύλισμα πορτοκαλιού) σας βάζουν σε… γλυκό πειρασμό!

Marengata
Marengata
Montblanc
Montblanc
Savarin
Savarin
Info Αγίας Σοφίας 19 & Γ. Σταύρου, Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310 231200 http://www.ble.com.gr www.facebook.com/Ble.taste
Μοσχοχτάποδο κοκκινιστό
Μοσχοχτάποδο κοκκινιστό
μπακαλιάρος Βάσκων
Μπακαλιάρος Βάσκων
Σαλάτα θαλασσινών με λαχανικά
Σαλάτα θαλασσινών με λαχανικά
Άγριο ρύζι με γαρίδες
Άγριο ρύζι με γαρίδες