Για εκείνους που τα ταξίδια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους, η οποία όμως διακατέχεται από κανόνες γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση Ethical Traveler συνέταξε μια λίστα με τους «ηθικούς προορισμούς» του 2014.
Κάθε χρόνο η ερευνητική ομάδα της οργάνωσης που εδρεύει στην Καλιφόρνια, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN, παρακολουθεί τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και επιλέγει δέκα από αυτές, οι οποίες κάνουν την καλύτερη δουλειά γύρω από την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διατήρηση του φυσικού τους περιβάλλοντος και τη διατήρηση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας, δημιουργώντας παράλληλα μια ζωντανή, βασισμένη στις κοινότητες, τουριστική βιομηχανία.
«Επισκεπτόμενοι αυτές τις χώρες χρησιμοποιούμε την οικονομική μας δύναμη ως ταξιδιώτες για να υποστηρίξουμε τις βέλτιστες πρακτικές» αναφέρει το Ethical Traveler.
Οι δέκα χώρες που προτείνει λοιπόν για το 2014 είναι οι εξής:
1. Μπαχάμες
2. Μπαρμπέιντος
3. Πράσινο Ακρωτήριο
4. Χιλή
5. Δομινίκα
6. Λετονία
7. Λιθουανία
8. Μαυρίκιος
9. Παλάου
10. Ουρουγουάη
Σύμφωνα με την οργάνωση για άλλη μια χρονιά η λίστα δεν συμπεριλαμβάνει κάποια χώρα της Ασίας. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι περιβαλλοντικές επιδόσεις σε αυτά τα έθνη εξακολουθούν να θέλουν “δουλειά”. Επίσης καμία ηπειρωτική, αφρικανική χώρα δεν μπήκε στη λίστα μας, ενώ η Γκάνα αφαιρέθηκε εξαιτίας των μειωμένων επιδόσεών της σε ό,τι αφορά τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φέτος».
Πώς γίνεται η επιλογή των «ηθικών προορισμών»
Η έρευνα της οργάνωσης εστιάζει σε τρεις κατηγορίες: προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική πρόνοια και ανθρώπινα δικαιώματα.
«Για κάθε μία από τις κατηγορίες κοιτάζουμε στοιχεία από το παρελθόν και το παρόν, έτσι ώστε να καταλάβουμε όχι μόνο την παρούσα κατάσταση σε μια χώρα, αλλά και πώς έχει αλλάξει αυτή κατά τη διάρκεια των χρόνων. Αυτό μας βοηθά να επιλέγουμε χώρες που βελτιώνουν ενεργά την κατάσταση ζωής των πολιτών τους, τη διακυβέρνηση και το περιβάλλον».
Φυσικά, κάθε χώρα που μπαίνει στη λίστα έχει «κάτι» να προσφέρει στους τουρίστες.
Κάθε «καλύτερος ηθικός προορισμός» προσφέρει τη δυνατότητα να επισκεφθούν τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς και να έρθουν σε επαφή με ενδιαφέρουσες κοινότητες ανθρώπων και πολιτισμούς.
Βέβαια, όπως αναφέρει η οργάνωση, δε σημαίνει ότι αυτοί οι προορισμοί που μπήκαν στη φετινή λίστα, «έπιασαν το άριστα». «Η Χιλή και η Δομινίκα πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειές τους σε ό,τι αφορά το σεβασμό των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πολιτών».
Ορισμένοι άσκησαν κριτική στις φετινές επιλογές, καθώς χώρες όπως τα Μπαμπέιντος, η Δομινίκα και ο Μαυρίκιος εξακολουθούν να έχουν ξεπερασμένους νόμους που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία, προσθέτει το δημοσίευμα.
«Στη Δομινίκα οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου επισημαίνουν ότι η χώρα έχει ξεκινήσει ένα διάλογο γύρω από το θέμα, ενώ παρότι η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να θεωρείται παράνομη στο Μαυρίκιο, πρόσφατα έχουν γίνει κάποια βήματα που δείχνουν σημάδια θετικής αλλαγής. Του χρόνου θα εξεταστεί η πρόοδος που θα έχουν κάνει στους τομείς αυτούς, αν θέλουν να ξαναβρεθούν στην πρώτη δεκάδα της λίστας μας» καταλήγει η οργάνωση.